Sanastoa

Nuorisokeskukset

Suomessa on kymmenen valtakunnallista nuorisokeskusta, jotka toimivat tukikohtina leirikouluille, harrastusleireille, lomille ja erilaisille tapahtumille. Nuorisokeskukset sijaitsevat eri puolilla Suomea ja ovat kansainvälisen ja valtakunnallisen nuorisotoiminnan alueellisia tukikohtia. Keskukset tarjoavat lapsille, nuorille ja kasvatus- ja nuorisoalan toimijoille palveluja, jotka tukevat lasten ja nuorten kasvua ja kehitystä. Nuorisokeskuksista säädetään nuorisolaissa ja -asetuksessa ja niiden toimintaa rahoittaa ja valvoo opetus- ja kulttuuriministeriö. (www.snk.fi, 5.5.2014.)

Lähtölaukaus nuorisokeskusverkoston perustamiseen tuli historiallisesta Helsingin ETY-kokouksesta vuonna 1975. Kokous asetti tavoitteeksi nuorten kansallisen ja kansainvälisen liikkuvuuden edistämisen Euroopassa. Ensimmäiset nuorisokeskukset perustettiin vuonna 1982. Silloin toimintansa aloittivat Ahtela, Hyvärilä, Oivanki ja Piispala. Viimeisin nuorisokeskus Anjala perustettiin vuonna 2000. (www.snk.fi, 5.5.2014.)

Nuorisokeskukset palvelevat sekä lähialueensa nuoria ja nuorisotoimijoita että muualta Suomesta ja maailmalta tulevia vieraita. Keskukset tuottavat ohjaus-, majoitus- ja ateriapalveluita sekä tapahtumia ja tilaisuuksia yksin tai yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa. Palvelut on rakennettu ensisijaisesti lasten ja nuorten tarpeisiin sekä kasvattajien ja kouluttajien työtä silmällä pitäen, mutta ne ovat kaikkien käytössä. Valtionavustusten kohdistuminen lasten ja nuorten toimintaan on varmistettu kaksihintajärjestelmällä. Avainasemassa ohjelmissa ovat itse tekeminen ja ryhmässä toimiminen. Ohjelmat rakentuvat seikkailu- ja elämyskasvatuksen periaatteille ja paikallinen luonto on osa oppimateriaalia ja oppimisympäristöä. (www.snk.fi, 5.5.2014.)

Suomen valtakunnalliset nuorisokeskukset:
Ahtela, Sauvo
Anjala, Kouvola
Hyvärilä, Nurmes
Marttinen, Virrat
Metsäkartano, Rautavaara
Oivanki, Kuusamo
Piispala, Kannonkoski
Syöte, Pudasjärvi
Vasatokka, Inari
Villa Elba, Kokkola
& Hostel Suomenlinna


Kts. Suomen Nuorisokeskusyhdistys ry

» Takaisin