Sanastoa

Selfie

Itsestä tavallisesti älypuhelimella tai webkameralla otettu valokuva, joka lähetetään ystäville tai ladataan sosiaaliseen mediaan kaikkien katsottavaksi.

Sanaselitys on suomennos englanninkielisestä Oxford Dictionaries Onlinesta, johon sana otettiin uutena elokuussa 2013. (http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/selfie?q=selfie, 7.11.2013.)

Selfie-kuva on yleisimmin jokin neljästä lajityypistä: 1) lähikuva omista kasvoista, 2) turistikuva itsestä hyvässä paikassa tai tilanteessa, 3) kaverikuva yhdessä toisen tai toisten kanssa, 4) muotokuva itsestä ja omasta asusta peilin kautta otettuna (Ks. myös Teinipeili.). (Helsingin Sanomat 5.1.2014. Anna-Stina Nykänen, Itepotretti.)

”Minä tässä. Minä tässä Kalajoen hiekkasärkillä. Minä tässä kavereiden kanssa bilettämässä. Minä tässä peilin edessä uudessa kevättakissa.”

Tyypillisesti läheltä napattuun selfie-kuvaan liittyy tietynlainen huulten mutristaminen, niin sanotut ankkahuulet eli duckface-ilme. (http://nyt.fi/20130729-kamera-kaeaentyi-omaan-naamaan, 7.11.2013.)

» Takaisin