Laskiainen kuuluu kristilliseen kalenteriimme. Laskiaissunnuntaita vietetään seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä. Varsinaisena laskiaisena pidetään kuitenkin seuraavaa tiistaita, josta voi aloittaa pääsiäiseen asti kestävän 40 päivän paaston. Laskiainen tarkoittaa siis laskeutumista paastoon.
Laskiaiseen on liitetty paljon erilaisia uskomuksia, tapoja, enteitä ja taikoja. Kustaa Vilkunan Vuotuinen ajantieto painottaa laskiaisen olevan ennen kaikkea naisten töihin ja toimintoihin liittyvä päivä. ”Lähes kaikki, mitä silloin teki tai tekemättä jätti, kohdistui joko naisten käsitöiden raaka-aineisiin, pellavaan, hamppuun ja villaan, tai karjanhoitoon ja pihan piirin hyötykasveihin, nauriiseen, herneeseen ja papuun, joiden kylvö ja hoito on kuulunut lähinnä naisille.”
Laskiainen on nopeasti ohi, koska siihen ei liity aattoa eikä päivän jälkeisiä pyhäpäiviä. Siksi siitä kertovat sananlaskutkin kuvaavat juuri tätä: ”Aatto joulusta paras, iltapuoli laskiaista”. Seuraava päivä onkin jo paastopäivä, jolloin mäenlasku toi huonoa onnea. Näin kertoo Vilkuna kirjassaan.
Nykyisin laskiaista viettävät erityisesti lapsiperheet, mutta myös opiskelijat ovat omineet laskiaisen omaksi juhlakseen. Akateemiset mäenlaskut keräävät osallistujia monella opiskelupaikkakunnalla. Turussa ”Pikkulaskiaista” on vietetty vuodesta 1991 asti ja sitä juhlitaan nimensä mukaisesti ennen varsinaista laskiaista. Yksi syy tähän lienee se, että opiskelijat pääsevät halutessaan osallistumaan monen paikkakunnan juhliin. Pikkulaskiaisena lasketaan mäkeä mitä merkillisimmin vempelein, suoritetaan approja ravintoloita, baareja ja kauppoja kierrellen ja pidetään hauskaa niin ulkona kuin sisätiloissa tanssien. Tänä vuonna luvassa on myös mysteerimäkiartisti! (pikkulaskiainen.fi) Edes lumettomuus ei ole opiskelijoiden mäenlaskulle este, sitä tuodaan paikalle vaikka kuorma-autollinen kerrallaan.
Lapsille laskiainen on iloinen ulkoilupäivä, joka usein alkaa jo päivällä tarhassa tai koulussa ja päättyy perheiden ja kavereiden kanssa iltalaskuihin. Lasten laskiaiseen ei yleensä hankita erikseen lunta mäenlaskuun, joten lumeton laskiainen ei ulkoiluiloa heille suo.

Kuva (NUO10_066) on varhaisnuorten hiihtoleiriltä, jonka Porin kaupungin nuorisotoimi järjesti Tammen tilalla Kullaalla vuonna 1978. Lunta riitti ja peffaliu´un lisäksi pääsi hiihtämään.
Lisää Porin nuorisotoimen Nuoperille lahjoittamia kuvia löydät Ainasta ja Finnasta tunnuksella NUO10. Joukossa on leirien lisäksi kuvia mm. vuonna 1984 valmistuneesta nuorisotalosta, Möötti-tapahtumasta vuonna 1982, ystävyyskaupunkitapaamisista ja monenlaisesta muusta toiminnasta 1970- ja 1980-luvuilla.