Kerttu Varjo


Vuodesta 1946 alkaen Kerttu Varjo työskenteli nuoriso-ohjaajien menetelmäopin tuntiopettajana Yhteiskunnallisessa korkeakoulussa Helsingissä. Kun korkeakoulu siirrettiin Tampereelle, Varjo toimi Tampereen yliopiston nuorisotyön lehtorina vuoteen 1974 saakka. Monet opiskelijoista muistavat hänet erityisesti leikkien vetäjänä.

“Tiistai 9.1.1951 Olen joskus aikaisemmin tuntenut ja aavistellut, että minun pääasiallinen tehtäväni elämässä ja yhteiskunnassa on nuorten nuorisokasvattajien henkilökohtainen auttaminen. Siinä ainakin voin nähdä, että vain päivänpaisteella jotakin saadaan aikaan. Toivottavasti minä jaksan uskoa tähän tehtävääni elämäni loppuun saakka. Siinä mielessä minun on hoidettava nursoja ja hoidettava opettajakursseja ja nähtävä raittiustyö laajana kokonaistehtävänä.”

Maisteri Varjolla oli runsaasti luottamustoimia. Hän toimi mm. Nuorten talkoiden sihteerinä vuosina 1941-1947 sekä Suomen Nuorisojärjestöjen edustajiston (SNE) pääsihteerinä ja Nuorisonohjaaja-lehden toimittajana vuosina 1946-1958. Varjo oli myös ensimmäisen (1944-) Valtion nuorisoneuvoston jäsen.

Kerttu Varjolla oli tapana kirjoittaa päiväkirjaa, ja Nuoperilla on ollut ilo saada osa hänen päiväkirjoistaan lahjoituksena. Nuorisoperinteen keskusarkistossa Turun kaupunginarkistossa olevien päiväkirjojen mustekynällä kirjoitetut merkinnät alkavat Hitlerin Saksasta kesältä 1939 ja päättyvät Helsingin kansainväliseen nuorison ja ylioppilaiden festivaaliin kesällä 1962. Nuoperilla on myös Kerttu Varjon työuraan ja luottamustoimiin liittyvää kuvamateriaalia, jonka on lahjoittanut opetusministeriö. Valokuvat on digitoitu ja päiväkirjoista on teetetty yhdeksänosainen lukukappalesarja, jota voi lainata Nuoperista.

Kerttu Varjon päiväkirjojen pohjalta valmistui vuonna 2007 Katri Kivelän Turun yliopiston kansatieteen oppiaineeseen tekemä pro gradu -tutkielma “Päiväkirja-aineisto kansatieteellisessä tutkimuksessa. Esimerkkinä nuorisotyön uranuurtaja Kerttu Varjo.” Katri kirjoitti tekeillä olevasta tutkimuksestaan Nuoperin julkaisuun “Keinut, filmit, kerhot ja tatsat. Etnologinen katse nuorisokulttuuriin” (2006) otsikolla “Kurkistus päiväkirjojen maailmaan. Kerttu Varjon päiväkirjat 1947-1962”.