Nuoperi

Historia

Valitse vuosi:

2022

  • Vuosi 2022 oli Nuoperin 20-vuotisjuhlavuosi. Juhlajulkaisu 100 + TARINAA NUORISOTYÖSTÄ – Virkistetty versio jaettiin sidosryhmille jo joulutervehdyksenä 2021, ja vuonna 2022 se tuli tarjolle myös verkkoversiona omilla sivuillamme ja issuu.comissa.

  • Nuoperi juhli 20-vuotista toimintaansa Nuorisotyön unelmien eetos -seminaarilla 14.9.2022 Turun nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa. Nuorisotyön eetoksen rinnalla vilkkaissa keskusteluissa kulkivat ilmastonmuutos, digitalisaatio ja työhyvinvointi, ja aiheita alustivat kahdeksan ammattilaista eri nuorisotyön aloilta. Oli hieno kohtaamisten päivä!

  • Juhlaseminaarin osallistujille jaettiin paljon kiitosta saanut Nuorisotyön unelmien eetos -ohjelmavihko, jossa oli tiiviit alustukset ja nostoja aiheista, eetos-mietteitä, pieniä tehtäviä ja muistiinpanotilaa.

  • Aineiston tallentamista Nuoperi, ajat ja arkistot -tietokantaan jatkettiin. Ryhdyttiin myös pohtimaan mahdollisuutta saada tietokanta mukaan Finna.fi-hakupalveluun. Finna.fin rinnalla vaihtoehtona tutkitaan Turun museokeskuksen ja muiden Varsinais-Suomen museoiden Aina-kokoelmanhallintajärjestelmää, johon avattiin 11.10.2022 julkinen Aina-käyttöliittymä. Sen kautta kokoelmiin pääsee verkossa tutustumaan vapaasti. Ainassa on jo nyt mukana museoon reprokuvattuja Nuoperin valokuvia.

  • Nuoperin av-päätearkiston (Turun yliopiston historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksen arkisto) uusi arkistointiohjelma saatiin toimintaan, joten odottamassa olleita aineistoja päästiin arkistoimaan. Diakuvia digitoitiin omaa tietokantaa varten.

  • Nuorisoasiainneuvos Taisto Kärkkäinen menehtyi 6.3.2022. Nuoperi kunnioitti häntä keräämällä muisteluita, lähettämällä muistokukkia siunaustilaisuuteen sekä julkaisemalla oman muistokirjoituksen. Myös Nuoperin juhlaseminaarin yhteydessä pidettiin pieni muistelutilaisuus. Taisto Kärkkäisen lapset lahjoittivat Nuoperiin valokuvia, kirjallisuutta ja asiakirja-aineistoa, jotka täydentävät kokoelmissa ennestään olevaa Kärkkäisen itsensä sekä opetusministeriön lahjoittamaa kokonaisuutta.

  • Suomen ensimmäisen kunnallisen kokopäiväisen nuorisotyöntekijän, Ilmari Rinteen, keräämälle kirjakokoelmalle saatiin keväällä uusi sijoituspaikka Turun yliopiston humanistisen tiedekunnan Arcanum-rakennuksen käsikirjastosta.

  • (NUORISO-)OHJATTUJA SÄVELIÄ -teoksen julkistamistilaisuus päästiin lopulta pitämään NUORI2022-tapahtuman iltaohjelmassa Jyväskylän Veturitalleilla 26.4.2022. Kirjan tekemisestä ja omasta työstään oli nuoperilaisten lisäksi kertomassa kuusi musiikkinuorisotyöntekijää eri puolilta Suomea.

  • Harjoittelijamme Henna osallistui seminaarivalmisteluihin ja seminaariin avustajana. Hän myös digitoi, haastatteli ja litteroi haastatteluja.

  • Pääsääntöisesti vuosi 2022 meni koronan ja työtilan ahtauden vuoksi etätöissä. Nuoperin muutto uuteen työtilaan kerrosta alemmas Arcanumin toiseen kerrokseen alkoi marraskuussa, kun 60 muuttolaatikkoa saapui. Viimeisetkin tavarat saatiin pakattua viikon 50 puolivälissä. Laatikoiden siirto uuteen tilaan ja purku odottivat nuoperilaisia joululoman jälkeen tammikuussa 2023.