Ajat ja arkistot - Varjo, Kerttu

Kerttu Varjo valtion nuorisoneuvoston matkalla Moskovassa 1957 (Opetusministeriön lahjoitus, RF05518)Turussa syntynyt Kerttu "Keka" Aleksandra Varjo (1910-2006) opiskeli Helsingissä maisteriksi pääaineenaan englannin ja saksan filologia. Hän päätyi nuorisotyöhön, kun Raittiuden Ystävistä pyydettiin häntä nuorisosihteeriksi. Kerttu Varjon elämässä myös partioharrastus oli tärkeällä sijalla.

Vuodesta 1946 alkaen Kerttu Varjo työskenteli nuoriso-ohjaajien menetelmäopin tuntiopettajana Yhteiskunnallisessa korkeakoulussa Helsingissä. Kun korkeakoulu siirrettiin Tampereelle, Varjo toimi Tampereen yliopiston nuorisotyön lehtorina vuoteen 1974 saakka. Monet opiskelijoista muistavat hänet erityisesti leikkien vetäjänä.

"Tiistai 9.1.1951 Olen joskus aikaisemmin tuntenut ja aavistellut, että minun pääasiallinen tehtäväni elämässä ja yhteiskunnassa on nuorten nuorisokasvattajien henkilökohtainen auttaminen. Siinä ainakin voin nähdä, että vain päivänpaisteella jotakin saadaan aikaan. Toivottavasti minä jaksan uskoa tähän tehtävääni elämäni loppuun saakka. Siinä mielessä minun on hoidettava nursoja ja hoidettava opettajakursseja ja nähtävä raittiustyö laajana kokonaistehtävänä."

Naimattomana ja lapsettomana eläneellä maisteri Varjolla oli runsaasti luottamustoimia. Hän toimi mm. Nuorten talkoiden sihteerinä vuosina 1941-1947 sekä Suomen Nuorisojärjestöjen edustajiston (SNE) pääsihteerinä ja Nuorisonohjaaja-lehden toimittajana vuosina 1946-1958. Varjo oli myös ensimmäisen (1944-) Valtion nuorisoneuvoston jäsen.

Kerttu Varjolla oli tapana kirjoittaa päiväkirjaa, ja Nuoperilla on ollut ilo saada osa hänen päiväkirjoistaan lahjoituksena. Nuorisoperinteen keskusarkistossa Turun kaupunginarkistossa olevien päiväkirjojen mustekynällä kirjoitetut merkinnät alkavat Hitlerin Saksasta kesältä 1939 ja päättyvät Helsingin kansainväliseen nuorison ja ylioppilaiden festivaaliin kesällä 1962. Nuoperilla on myös Kerttu Varjon työuraan ja luottamustoimiin liittyvää kuvamateriaalia, jonka on lahjoittanut opetusministeriö. Valokuvat on digitoitu ja päiväkirjoista on teetetty yhdeksänosainen lukukappalesarja, jota voi lainata Nuoperista.

Kerttu Varjon päiväkirjojen pohjalta valmistui vuonna 2007 Katri Kivelän Turun yliopiston kansatieteen oppiaineeseen tekemä pro gradu -tutkielma "Päiväkirja-aineisto kansatieteellisessä tutkimuksessa. Esimerkkinä nuorisotyön uranuurtaja Kerttu Varjo".

Katri kirjoitti tekeillä olevasta tutkimuksestaan Nuoperin julkaisuun "Keinut, filmit, kerhot ja tatsat. Etnologinen katse nuorisokulttuuriin" (2006) otsikolla "Kurkistus päiväkirjojen maailmaan. Kerttu Varjon päiväkirjat 1947-1962".

Aineistolaji: Varjo, Kerttu

Kerttu Varjo VI kansainvälisillä nuorisofestivaaleilla Moskovassa

Pvm: Heinä-elokuu 1957, Arkistonro: RF05538 - RF05556, Lahjoittaja: Opetusministeriö

Kerttu Varjo oli Suomen Nuorisojärjestöjen Edustajiston pääsihteerinä vv. 1946 - 1958. Siinä ominaisuudessa hän oli Suomen ja Neuvostoliiton nuorison ensimmäisen ystävyysviikkovaltusuuskunnan johtajana Moskovassa huhtikuussa 1957 (RF05506 - RF05519). Tämän vierailun seurauksena hän sai yksityishenkilönä kutsun Moskovaan saman vuoden heinä-elokuussa järjestetyille VI kansainvälisille nuorisofestivaaleille. Kolmen suomalaisen kutsuvieraan, Keravan kauppalan nuorisosihteeri Yrjö Aaltosen, Suomen Demokraattisen Nuorisoliiton puheenjohtajan, kansanedustaja Anna-Liisa Tiekson ja Kerttu Varjon ohjelmaan sisältyi myös vierailu pioneerileirillä. Ennen Moskovasta lähtöään Varjo sai lahjaksi albumin, josta nämä valokuvat on otettu. Varjo lahjoitti valokuva-albumin opetusministeriölle 13.4.1985 Tampereella.

  Aineistolaji: Varjo, Kerttu

  Nuorten talkoot 1940 - 1948

  Pvm: 1943, Arkistonro: RF030423 - RF030427, Arkistonmuodostaja: Kerttu Varjo, Lahjoittaja: Kerttu Varjo

  Kerttu Varjo lahjoitti Nuoperille päiväkirjansa, joiden välissä oli muutama mustavalkoinen valokuva Nuorten talkoista. Kuvissa presidentti Risto Ryti palkitsee talkoolaisia vuonna 1973 Presidentinlinnassa Helsingissä. Kerttu Varjo on myös kuvissa. Hän oli yksi talkoiden organisaattoreista.

   Aineistolaji: Varjo, Kerttu

   Opetusministeriön kv-kuvia

   Pvm: 1950-luku, Arkistonro: RF05505 - RF05519, Lahjoittaja: Opetusministeriö

   Opetusministeriön lahjoituksissa on monenlaisia valokuvia. Näistä mustavalkokuvista 14 on otettu Moskovasta, jossa valtion nuorisoneuvosto vieraili huhtikuussa 1957 ja tutustui mm. pioneeritaloon. Mukana matkalla mm. Raili Virtanen, Kerttu Varjo, Lassila, Björkqvist, Ervamaa, Kurt Frosman (Hki) ja Viksten. Pääosassa Kerttu Varjo, jonka "kuuluisa" narunhyppelykuvakin on otettu tällä reissulla. Siinä Varjo hyppää narua Moskovassa, lasten pyörittäessä narua, yllään ranskalainen kävelypuku ja korkokengät.

   Yksi kuva on opetusministeriön ensimmäisestä nuorisoasiainesittelijästä Erkki Vuoristosta. Hänen työaikansa jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä hän kaatui Kannaksella vuonna 1944. Seuraajaksi valittiin Lauri Pautola.