Ajat ja arkistot - Valokuvat

Kamerakerhon laboratoriossa Sippolassa. (Ilmari Rinteen lahjoitus, RF030617)Vanha sanonta on yhä paikallaan: Valokuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Nuoperiin saaduista valokuvista on tapana tehdä kopiot ja palauttaa alkuperäiset omistajilleen sen jälkeen, kun niistä on kerätty tiedot. Valokuvien kopiot on tallennettu Turun museokeskuksen valokuva-arkistoon. Kuvat on myös digitoitu ja niitä on mahdollista saada meiltä esimerkiksi julkaisukäyttöön. Kuvia käytettäessä niiden yhteydessä on aina mainittava Nuoperi.

Aineistolaji: Valokuvat

Allianssin lahjoittamia sekalaisia kuvia 1950 - 1960-luvuilta

Pvm: 1950-1960-luku, Lahjoittaja: Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry.

Vuonna 2010 yritimme yhdessä Allianssin kanssa selvitellä heidän vanhoja arkistojaan. Tuloksena siitä mm. tämä sekalainen setti mustavalkokuvia mm. Maailman nuorisofestivaaleilta Helsingistä vuodelta 1962, saman vuoden nuorisosihteerien matkalta Moskovaan, Ystävyysviikolta Moskovasta vuodelta 1969 sekä Odessan ystävyysleiriltä vuodelta 1964 sekä lääninsihteereistä vuodelta 1984 (poikkeus vahvistaa säännön!)

  Aineistolaji: Valokuvat

  Ekologinen pedagogiikka nuorisotyössä -seminaari, Kotka, 2009

  Pvm: 4. - 6.11.2009

  Nuoperi osallistui syksyllä 2009 Nuorisotyön seniorklubin seminaariin Kotkassa. Aiheena oli ekologinen pedagogiikka, joten Nuorisokeskus Greippi oli koristeltu asiainmukaisesti. Kuvia on niin seminaarista itsestään (5.11.) kuin Luovin leirikeskuksen illanvietostakin (4.11.) ja tutustumiskäynnistä museokeskus Vellamoon. Suurin osa kuvista on Minna Heikkisen ottamia värikuvia.

   Aineistolaji: Valokuvat

   Ensio Laine

   Pvm: 1945 1965, Arkistonro: RF2009:29 - RF2009:61, Lahjoittaja: Ensio Laine

   Entinen kansanedustaja ja Turun kaupungin valtuustossa vuosikymmeniä vaikuttanut Ensio Laine (s. 1927) lahjoitti pienen osan valokuvistaan Nuoperille, suurimman osan niin valokuvista kuin muusta aineistostansa hän on antanut Kansan arkistoon Helsinkiin.
   Nuoperin kuvat ovat mm. vv. 1945 - 1965 (Turun) Kärsämäesta ja SDNL:n Turun piiristä, Berliinin (1951) ja Moskovan (1957) Nuorison ja ylioppilaiden festivaalikuvat sekä SDNL:n (nyk. Vasemmistonuoret) Jollaksen leirin kuvia vuodelta 1952. Neljä kuvaa löytyy meiltä vain digitointuna (ei reprokuvattuna), ja yksi niistä on vuoden 1979 TUL:n Liittojuhliin osallistuneista Weikkolaisista. Kuva on ainut värikuva.
   Kuvissa on paljon Turun Kisaveikkojen palloilijoitten leireiltä 1940- ja 1950-luvulta Turun lähikunnista mm, Yläneeltä ja Paimiosta. Joukkuekuvia, kisakuvia, matkakuvia, erityisen hienoja ajankuvia.

   Valokuvien kanssa on muutamia liuskoja Ensio Laineen muistelua mm. Kärsämäen Demokraattiset Nuoret ry:n perustamiseta ja toiminnasta ja omasta osallisuudetaan tähän toimintaan ja myös urheiluun.

    Aineistolaji: Valokuvat

    Hyvä kasvatus! Kasvu hyvään -seminaari, Nuorisokeskus Marttinen, Virrat

    Pvm: 13. - 14.12.2007

    Nuorisotyön Senioriklubi (nykyisin Nuorisotyön Seniorit) järjestää vuosittain seminaarin ja pitkään pystyi myös Nuoperi olemaan mukana järjestämässä niitä. Vuonna 2007 seminaari järjestettiin Virroilla, nuorisokeskus Marttisissa. Seminaarin avasi sivistystoimentarkastaja Päivi Pienmäki-Jylhä Länsi-Suomen lääninhallituksesta. Ryhmäpohdintana oli oman aikani nuorisotyö. Osallistujina seminaarissa oli niin senioriklubin väkeä (mm. Sarha, Kontkanen, Strömmer, Mäkelä), läänin ihmisiä mm. (Häggman, Pienmäki-Jylhä) kuin Marttisen omaa väkeä (mm. Klemola, Vuorenmaa).
    Värilliset digikuvat on ottanut Terhi Lehtonen, joka osallistui seminaariin yhdessä Nuoperin harjoittelijan Maria Tiilikkalan kanssa.

     Aineistolaji: Valokuvat

     Ilmari Rinne

     Pvm: 1940 - 1973, Arkistonro: RF04841 - RF04856, Lahjoittaja: Ilmari Rinne/Turun nuorisopalvelut

     Ilmari Rinteen yksityisarkisto on liitetty osaksi Nuoperin arkistoa. Näissä kuvissa on kahdeksan kuvaa Ilmari Rinteestä työssään, esittelemässä näyttelyitä ja luennoimassa. Lisäksi on urheilukuvia Viipurin Toukolan setlementistä, Säkylän urheilulautakunnan kuva (1963 - 1973), Turun Auralan jääpallojoukkue vuodelta 1941 sekä pari kuvaa Auralan kesäleiriltä veden ääreltä.

      Aineistolaji: Valokuvat

      Ilmari Rinne

      Pvm: 1941 - 1956, Arkistonro: RF05451 - RF05497, Lahjoittaja: Ilmari Rinne/Turun nuorisopalvelut

      Ilmari Rinteen lahjoittamia valokuvia on reprokuvattu monessa erässä. Tässä satsissa on erityisesti Sotilaspoika-kuvia. Sotilaspojat olivat siis osa Nuorten talkoot -järjestelmää, joka toimi vv 1941 - 1949 koko maassa. Ilmari Rinne oli Turun alueen organisoija. Näitä kuvia on käytetty Juha Niemisen kirjassa Nuorisossa tulevaisuus. On ryhmäkuvia, erilaisia talkookeräyskuvia (vaatekeräys, kaislan keräystä mattoihin ja horsman keräystä teehen jne.)

      Kuvia löytyy myös Viipurin Toukolan setlementin toiminnasta. Kuvissa uidaan ja yleisurheillaan. Rinne oli Toukolan ohjaajia vv. 1924 - 1939. Rinne oli Kouvolan nuorisotyöntekijä vv. 1951 - 1956, ja sieltä kuvia löytyy mm. nuorisotalon avajaisista ja harrastekerhoista.

       Aineistolaji: Valokuvat

       Ilmari Rinne ja setlementtityö

       Pvm: 1930-luuvlta 1980-lu, Arkistonro: RF030572 - RF030771, Lahjoittaja: Ilmari Rinne/Turun nuorisopalvelut

       Setlementtityökuvia ympäri Suomea. Osa tämän "satsin" kuvia löytyy tunnistenumeroilla RF030547 - RF030571. Ne ovat Viipurin seltlementin kuvia, joita löytyy myös tästä sarjasta paljon. Kuvia löytyy toukolalaisten kesäleireiltä, mutta myös näiden leiriläisten tapaamisesta vuonna 1970 Kotkassa. Kuvissa tanhutaan, ollaan audiovisuaalisella kurssilla, luistellaan, esitellään Aurala-kiltaa, lahjoitetaan merkkejä nuorisomuseolle vuonna 1984, vietetään setlementtipäiviä vuonna 1938, näytellään ja lausutaan. Ollaan Viipurissa, Kymeessä, Turussa, Helsingissä. Hengästyttävän hienoja kuvia, joista osaa on käytetty Nuoperin julkaisuissa, mutta joista suurimmasta osasta puuttuu tarkemmat tiedot. Kuvat ovat siirtyneet osana Ilmari Rinteen yksityisarkistoa Nuoperille.

        Aineistolaji: Valokuvat

        Ilmari Rinteen julisteet

        Pvm: 1940 - 1970-luku, Lahjoittaja: Ilmari Rinne/Turun nuorisopalvelut

        Nuoperi digitoi Ilmari Rinteen suurikokoiset julisteet, näyttelyesitteet ja leirikutsut keväällä 2014 valokuvaamalla. Nyt niin Hausjärven kuin Viipurin setlementtien esittelyjulisteet ovat tallennettu, samoin kuin Nuorten Talkoiden keräystoiminnasta kertovat julisteet. Myös iso kasa raittiusjulisteita saatiin tallennettua. Niissä, jos missä näkee ko. ajan hengen.

         Aineistolaji: Valokuvat

         Jyväskylän Koulun Suurjuhlat 2. - 3.6.1951

         Pvm: 2. - 3.6.1951, Lahjoittaja: Opinkirjo (Koulun kerhokeskus)

         Opinkirjon lahjoituksesta vuodelta 2015 löytyi valokuvakansio vuodelta 1951, jossa on englanninkielistä tekstiä, muttei kuvatietoja. Kuvissa Koulun Suurjuhlille osallistui mm. rouva Alli Paasikivi, joka toivotti juhlijoille onnea myös miehensä puolesta. "Pesäpallo on koulupoikien suosikkipelejä", todetaan yhdessä kuvassa, joka lienee kuitenkin otettu Helsingissä. Kuvissa on juhlien yleisöä, voimistelua, musiikkia.
         Koulun Suurjuhlat yhdistettiin myöhemmin Nuorison taidetapahtuman kanssa, joten siksi tämä lahjoitus puolustaa paikkaansa, vaikka kuvatiedot ovatkin puutteellisia.

          Aineistolaji: Valokuvat

          Kaikkea ei ole kirjoitettu kirjoihin ja kansiin -seminaari, Oulu ja Hailuoto

          Pvm: 2. - 3.10.2008

          Nuorisotyön Senioriklubin, Oulun nuorisoasiainkeskuksen, Nuoperin ja Oulun läänin lääninhallituksen järjestämä seminaari pidettiin Oulussa ja Hailuodossa 2. - 3.10.2008. Kuvia tapahtumasta on ottanut Leena Aho, Minna Heikkinen, Terhi Lehtonen ja Reetta Pihlajavirta.
          Junamatkalla Ouluun taittelimme uusia Nuorisotyön Senioriklubin esitteitä seminaarissa jaettavaksi. Perillä kuvia otettiin niin varsinaisesta seminaarista ja sen osallistujista Oulussa kuin karunkauniilta Hailuodoltakin. Tästä satsista löytyy huippuhienot kuvat senioriklubilaisista Hailuodon pitkospuilla poseeraamassa. Kuvia löytyy myös Senioriklubin kokouksesta. Kuvista näkee, että Oulu saa kyllä ihmiset liikkeelle, kauheesti ihmisiä osallistui semmaan!

           Aineistolaji: Valokuvat

           Kansainvälinen SDNL:n leiri Kuopiossa

           Pvm: 1963, Lahjoittaja: Eino Laitinen

           Eino Laitinen on lahjoittanut niin valokuvia kuin diojakin. Dioissa ei ole arkistonumeroita, eikä niitä ole reprokuvattu, vain digitoitu.

           14 mustavalkoista diaa Kuopion kansainväliseltä leiriltä vuodelta 1963. Järjestäjänä SDNL sekä liiton Kuopion piirijärjestö. Osallistujia oli mm. Jugoslaviasta, jossa samaan aikaan koettiin maanjäristys. Kuvia on lipunnostosta, telttamajoituksesta, ruokailusta, niitosta ja leiriporteista.

           SDNL oli SKDL:n nuorisojärjestö, Suomen Demokraatinen Nuorisoliitto

            Aineistolaji: Valokuvat

            Kansainväliset nuorison ja ylioppilaiden rauhan ja ystävyyden festivaalit Kuubassa

            Pvm: 1978, Lahjoittaja: Naantalin nuorisotoimi

            Kansainvälisia nuorison ja ylioppilaiden rauhan ja ystävyyden festivaaleja järjestettiin säännöllisin väliajoin, Helsingissäkin vuonna 1962. Nämä väridiat (45 kpl) on Kuuban festivaaleilta. Kuvia on suomalaisten tervetuliaistapahtumasta, avajaisista ja sen kulkueesta, uimarannalta, maaseudulta ja Havannan kaupungista. Avajaisissa puheen piti Raoul Castro, päättäjäisissä Fidel Castro.

             Aineistolaji: Valokuvat

             Kansainvälisiä värikuvia

             Pvm: 1970- ja 1980-luku, Lahjoittaja: Taisto Kärkkäinen

             Hassut viisi valokuvaa olivat muiden mustavalkoisten seassa ja ne on digitoitu erikseen, ilman museon RF-tunnusta. Kuvissa hiihdetään neuvostoliittolaisten kanssa Lapissa 1970-luvulla, nautitaan eläkkeellelähtö lounasta saksalaisen Reinhard Wagnerin kanssa Helsingissä ja ollaan vierailulla Saksassa Bonnissa ja Lapissa läänien nuorislautakunnan sihteerien kanssa.

              Aineistolaji: Valokuvat

              Kansan nuoret -työpaja

              Pvm: 15.5.2008

              Turun yliopiston kansatiede juhli 50-vuotistaivaltaan vuonna 2008, ja Nuoperi osallistui siihen pitämällä työpajan nimeltä Kansan nuoret, joka pidettiin torstaina 15.5.2008. Seminaarin vetäjinä toimivat Nuoperin Terhi Lehtonen ja kansatieteen lehtori Timo J. Virtanen, joka tuolloin oli Nuoperin esimies ja ohjausryhmän jäsen.
              Työryhmässä pohdittiin Nuoperin kautta etnologisen nuorisotutkimuksen kenttää. Miten nuorisoa koskevat perinnearkistot ja nykyinen olemassa oleva nuorisokulttuuri voidaan integroida etnologiseksi tutkimuskysymykseksi? Ryhmässä kuultiin keskustelun pohjaksi kolme esitystä. Nuorisosihteeri Leena Aho kertoi kunnallisen nuorisotoiminnan muutoksista ja nykyajan yhteiskunnan toiminnalle asettamista haasteista. Kansatieteen opiskelija fil.yo Maria Tiilikkala esitteli proseminaaritutkielmaansa "Hyvät ystävät, eläköön yhteistyö" - Nuorison ystävyystoimintaa Suomen ja Neuvostoliiton välillä, johon hän löysi aiheen ja hankki aineiston ollessaan Nuoperissa harjoittelussa syksylllä 2007. Terhi Lehtonen piti työpajassa Nuoperi-aiheisen koulutuksen.
              Kuvat: Terhi Lehtonen

               Aineistolaji: Valokuvat

               Kerttu Varjo VI kansainvälisillä nuorisofestivaaleilla Moskovassa

               Pvm: Heinä-elokuu 1957, Arkistonro: RF05538 - RF05556, Lahjoittaja: Opetusministeriö

               Kerttu Varjo oli Suomen Nuorisojärjestöjen Edustajiston pääsihteerinä vv. 1946 - 1958. Siinä ominaisuudessa hän oli Suomen ja Neuvostoliiton nuorison ensimmäisen ystävyysviikkovaltusuuskunnan johtajana Moskovassa huhtikuussa 1957 (RF05506 - RF05519). Tämän vierailun seurauksena hän sai yksityishenkilönä kutsun Moskovaan saman vuoden heinä-elokuussa järjestetyille VI kansainvälisille nuorisofestivaaleille. Kolmen suomalaisen kutsuvieraan, Keravan kauppalan nuorisosihteeri Yrjö Aaltosen, Suomen Demokraattisen Nuorisoliiton puheenjohtajan, kansanedustaja Anna-Liisa Tiekson ja Kerttu Varjon ohjelmaan sisältyi myös vierailu pioneerileirillä. Ennen Moskovasta lähtöään Varjo sai lahjaksi albumin, josta nämä valokuvat on otettu. Varjo lahjoitti valokuva-albumin opetusministeriölle 13.4.1985 Tampereella.

                Aineistolaji: Valokuvat

                Kolmas nuoriso-ohjaajakurssi 1952 - 1954

                Pvm: 1952 - 1954, Arkistonro: TYKL/DIA/4604 - TYKL/DIA/4608, Lahjoittaja: Tampereen yliopisto/Hirvonen/Haapalinna

                Vain viisi kuvaa, mutta kertovat paljon kolmannesta nuoriso-ohjaajakurssista Yhteiskunnallisessa korkeakoulussa Helsingissä. Yhdessä kuvassa työnnetään kuulaa Vierumäen urheiluohjaajakursseilla, toisessa esittäytyvät valmistuneet vuosimallia 1954, kolmannessa opetellaan ensiaputaitoja, neljännessä juhlitaan oppilaskuntanauhoihin sonnustautuneena ja viidennessä reippaillaan urheiluopiston leirille.
                Kuvat tulivat Elna Hirvosen lahjoittamina dioina Tampereen yliopistolta, jonne ne olivat päätyneet Terhikki Haapalinnan kätköistä, kun yliopistolla kaivattiin Nursojen, eli nuoriso-ohjaajien, kuvia 40-vuotisjuhliin.

                 Aineistolaji: Valokuvat

                 Korvikefestivaalit Mustallamerellä

                 Pvm: 1965, Arkistonro: 01 - 48, Lahjoittaja: Eino Laitinen

                 Maailman nuorison ja ylioppilaiden festivaalit piti vuonna 1965 järjestää Algerian pääkaupungissa Algerissa, mutta maan muuttuneen sisäisen tilanneen vuoksi se ei ollut mahdollista. Suomen Festivaaliyhdistys järjesti osalle Suomen festivaalivaltuuskuntaa matkan Mustallemerelle korvaukseksi menetetystä festivaalimatkasta. Diojen lahjoittaja, Eino Laitinen, osallistui korvikematkalle muiden kuopiolaisten kanssa. Matkaa tehtiin niin junalla kuin laivallakin, joista molemmista löytyy kuvia. On kuvia tanssiesityksistä, rannoilta, ystävyyspuun istuttamisesta, ruokailuista matkan varrelta, illavietoista ja kahviloista.

                  Aineistolaji: Valokuvat

                  Koulun Suurjuhlat

                  Pvm: 1950 - 1990-luvut, Lahjoittaja: Opinkirjo (Koulun kerhokeskus)

                  Opinkirjo on lahjoittanut Nuoperille useaan otteeseen ja aina joukosta löytyy myös valokuvia. Nämä kuvat ovat Koulun Suurjuhlilta eri vuosikymmeniltä, koululaisten kilpailuista ja retkeilypäivistä, stipendien jaosta ja henkisistä kilpailuista. Tuorein kuva on Koulun Suurjuhlista vuodelta 1990 ja vanhin koululaisten yleisurheilukilpailuista Viitasaarella vuonna 1950. Puhujina eri tilaisuuksissa niin Erkki Aho kuin Kaarina Suoniokin.

                   Aineistolaji: Valokuvat

                   Lapin AVI:n lahjoitus

                   Pvm: 1960 - 1990-luvut, Lahjoittaja: Lapin AVI

                   Lapin aluevirasto putsasi tilojaan vuonna 2016 ja lahjoitti Nuoperiin mm. valokuvia. Niitä löytyy niin Murmanskin kuin Italiankin matkalta, yhteistyötapaamisista, Lapin läänin nuorisolautakunnasta, läänin taidetapahtumista, työpajoista ja neuvotteluista. Suurin osa kuvista on värikuvia.
                   Vain osa kuvista on digitoitu, mm. puutteellisten kuvatietojen vuoksi.

                    Aineistolaji: Valokuvat

                    Maailman nuorison ja ylioppilaiden festivaalit Helsingissä

                    Pvm: 1962, Arkistonro: RF2005:639 - RF2005:646, sekä diat 01-19, Lahjoittaja: Eino Laitinen

                    Vuonna 1962 maailman nuorison ja ylioppilaiden festivaali järjestettiin Helsingissä. Eino Laitinen oli paikalla talkoolaisena ja on lahjoittanut tapahtumasta niin mustavalkoisia valokuvia kuin diojakin. Kuvissa monien maiden nuoret marssivat avajaisiin ja ovat avajaisissa sekä tutustuvat mm. Hakaniemen toriin ja osallistuvat tapahtumaan Kulttuuritalolla. Kuvissa on myös neuvostonuorten Gruziya-laiva, jolla he saapuivat tapahtumaan ja jossa he myös sen ajan asuivat.

                    Festivaaleista, niin Suomen kuin muidenkin maiden, on kirjoittanut paljon mm. Joni Krekola.

                     Aineistolaji: Valokuvat

                     Maailman nuorison ja ylioppilaiden festivaalit Kuubassa

                     Pvm: 1978, Arkistonro: 01 - 25, Lahjoittaja: Eino Laitinen

                     Maailman nuorison ja yioppilaiden festivaalit järjestettiin Havannassa, Kuubassa vuonna 1978. Diojen lahjoittaja, Eino Laitinen oli mukana STT:n kirjeenvaihtajana. Kuvia on niin avajaisista kuin tutustumisesta Havannaan. Mukana matkassa oli niin SDNL:n puheenjohtaja (Markku Kärkkäinen) kuin kansanedustajiakin, mm. Ulla-Leena Alppi Tampereelta.

                      Aineistolaji: Valokuvat

                      Millaisen jäljen jätät jälkipolville? -työpaja

                      Pvm: 13.3.2008

                      Nuoperi järjesti vuoden 2008 Allianssin seminaariristeilyllä työpajan, johon se kokosi tehtävärasteja, joissa pohdittiin, mitä omasta työstä pitää säästää ja arkistoida ja mitä ei. Kahden tunnin aikana työpajassa kävi liki sata vierailijaa. Työpajan veti Terhi Lehtonen yhdessä Leena Ahon ja Eino Laitisen kanssa.
                      Digikuvat tehtävärastien ratkojista M/S Galaxy laivalta on ottanut Terhi Lehtonen ja Eino Laitinen.

                       Aineistolaji: Valokuvat

                       Naantalilaista nuorisotyötä

                       Pvm: 1965 - 1974, Arkistonro: RF0463 - RF0474, Lahjoittaja: Hilkka Leino

                       Tässä lahjoituksessa on 12 mustavalkokuvaa mm. naantalilaisilta kesäleireiltä, hiihtokilpailuista ja kerhoilloista. Kaikki kuvat ovat Päivän Nuorten toiminnasta.

                        Aineistolaji: Valokuvat

                        Naantalilaista nuorisotyötä

                        Pvm: 1964 - 1968, Arkistonro: RF2009:1 - RF2009:28, Lahjoittaja: Naantalin nuorisotoimi

                        Näissä kuvissa tiivistyy 1960-luvun tunnelma. Kuvia löytyy kesäleireiltä, jossa paistetaan lettuja, uidaan, sahataan polttopuita, kuivatellaan vaatteita, leivotaan, tutustutaan palomiehen työhön, askarrellaan. Siis kaikkea, mitä kesäleireillä on tehty! Kuvia löytyy myös retkestä Lappiin, mopokurssilaisista ja askartelijoista sekä tuohon aikaan nuorisotilana toimineensta Merisalista, jossa esiintyi mm. The Maymen vuonna 1966.

                         Aineistolaji: Valokuvat

                         Nuoperin 10-vuotisjuhlasessio 2012, Helsinki

                         Pvm: 8.6.2012

                         Nuoperi juhli 10-vuotistaivaltaan Helsingissä Hotelli Arturissa järjestetyllä seminaarilla "Vaarallinen nuoriso" ja juhlaillallisella vuonna 2012. Kuvat ovat pääosin Reetta Pihlajavirran ottamia. Niissä on kuvattu seminaarin esityksiä (hiphopia ja puhetta) ja ryhmätöitä, taukoja, illallisen nauttimista ja sen aikana pidettyjä leikkimielisiä visailuja, leikkejä ja puheita. Koko päivän touhuja siis. Kuvista päätellen meillä oli onnistuneet juhlat!

                          Aineistolaji: Valokuvat

                          Nuorison taidetapahtuma 1972, musiikki ja liikunta, Jyväskylä

                          Pvm: 1972, Arkistonro: 15.2:16, Lahjoittaja: Suomen Nuorisoseurojen liitto

                          Vuoden 1972 Nuorison taidetapahtuman valtakunnallinen tapahtuma järjestettiin Jyväskylässä musiikin ja liikunnan innoittamana. On iskelmää, naisvoimistelua ja puupuhallinta. Parisenkymmentä mustavalkokuvaa on otettu niin harjoituksista, tuomaroinnista kuin itse esityksistäkin. Esimerkiksi Mikko Heiniö voitti tuon vuoden sävellyskilpailun.

                          VALOKUVAT

                          Harjoittelija14
                          Jyväskyläläiset harjoittelevat

                          Huilu3
                          Lieksan nuorisopuhallin orkesteri

                          Iisalmi8
                          Erja Lipponen ja Merja Riikola Iisalmesta

                          Iskelmä6
                          Iskelmälaulukilpailun katsomoa.

                          Jako4
                          Palkintojen jako: mitali Pentti Lehtiselle, taustalla Eira Salokangas (SNL)

                          Kamariorkesteri13
                          Tampereen musiikkiopiston kamariorkesteri

                          Kilpatanssijat18
                          Osmo ja M-L Lukkarinen

                          Kilpatanssijat20
                          Juha Kuusisto ja Anneli Palmroth

                          Laput17
                          Juha Kuusisto ja Anneli Palmroth

                          Laulaja7
                          Iskelmät: Aimo Kokkola, Pälkäne. Kuvaa on käytetty vuoden 1975 taidetapahtuman julisteessa.

                          Laulaja9
                          Heli Hokkanen

                          Laulu1
                          Pentti Lehtinen, Iitti

                          Lempäälä15
                          Lempäälän nuorisoseura

                          Mafia12
                          Musiikki: Mafia-yhtye

                          Päättäjäiset5
                          Vasemmalla Hannele Keinänen, keskellä Juhani Yli-Rantala, taidetapahtuman päättäjäiset

                          Pop9
                          Pop-mitalisti Suikkis Seinäjoelta

                          RF0492
                          Kilpatanssijoita. Kuvaa käytetty näyttelyesitteessä ”Sakit, lössit, jengit ja nappula – Nuorisotyön vuosikymmenet”, 2004.

                          Ryhmävoimistelu11
                          Jyväskyläläisten naisten ryhmävoimistelua, Elli Särkän ryhmä

                          Säveltäjä6
                          Sävellyskilpailun voittaja Mikko Heiniö ja Eira Salokangas (SNL)

                          Ulf2
                          Opetusministeri Ulf Sundqvist

                          Voimistelija10
                          Moderni naisvoimistelu: Kristiina Andersson

                           Aineistolaji: Valokuvat

                           Nuorison taidetapahtuma 1974, teatteri, suullinen esitystaito ja elokuva, Kuusankoski ja Kouvola

                           Pvm: 16. - 17.3.1974, Arkistonro: 15.2:17, Lahjoittaja: Suomen Nuorisoseurojen liitto

                           Vuoden 1974 valtakunnallinen taidetapahtuma katsaus pidettiin Kuusankoskella ja Kouvolassa. Kuvia löytyy niin elokuvatyöpajatyöskentelystä, puhekuorosta, sirkuksesta kuin kansaivälisistä vierailijaesiintyjistä Tsekkoslovakiasta nukketeattereineen ja Ruotsista Tyst teatern. Päättäjäisten yleisökuvissa poseeraa myös mm. Matti Ahde ja Juhani Yli-Rantala. Kuvaajana on toiminut Erkki Näätänen Helsingistä.

                           VALOKUVAT

                           Filmityöpaja22
                           Elokuvatyöpajatyöskentelyä, vetäjä Jouko Seeck

                           Helka26
                           Laukaan Helkanuoret

                           Jako24
                           Ossi Räikkä jakoi tunnustuksia

                           Jako39
                           Juhani Yli-Rantala jakaa palkintoja, Katariina Schrey.

                           Kalevala23
                           Kalevala-ryhmä (13–17 v.), ohjaaja Reijo Paukku + nuoret

                           Lausunta34
                           Valkeakosken työväenopiston lausuntaryhmä

                           Lausunta40
                           Tyyni-tyttö -puhekuoro

                           Nukke37
                           Kansainvälinen vierailu, tsekkiläinen nukketeatteri Banská Bystrica

                           Seppä21
                           Kotkalainen Kalevala-teatteriryhmä

                           Sirkus27
                           Sirkuslaisia 18–23 v.

                           Sirkus35
                           Kotkalainen Kalevala-teatteriryhmä

                           Sirkus36
                           Sirkuslaisia

                           Teatteri25
                           Teatteriesitys

                           Tiedotus32
                           Tiedotussihteeri Eeva Kainulainen (SNL)

                           Tyst28
                           Tyst teater från Sverige

                           Tyst29
                           Tyst teater från Sverige

                           Tyst30
                           Tyst teater från Sverige

                           Tyyni31
                           Tyyni-tyttö -puhekuoro

                           Viulu33
                           Viulunsoittaja

                           Yleisö38
                           Päättäjäisten yleisöä, mm. Erkki Salonen (vas.), Matti Ahde, Juhani Yli-Rantala ja Ossi Räikkä

                            Aineistolaji: Valokuvat

                            Nuorison taidetapahtuma 1975, musiikki ja liikunta, Lahti

                            Pvm: 1975, Arkistonro: 15.2:18, Lahjoittaja: Suomen Nuorisoseurojen liitto

                            Lahdessa järjestettiin tapahtuma vuonna 1975 musiikin ja liikunnan parissa. Baletista kilpatanssiin, kansantanssia unohtamatta ja huilusta saamelaisiin joikuihin. Kunniavieraita, tulostauluja, tuomaristoa. Tanhuajien palkinnot jakoi Lahden nuorisotoimenjohtaja Pertti Mäkelä. Yleisössä mm. Kiti Neuvonen. Kuvaajana toiminut Tapio Rantakari, Lahti.

                            VALOKUVAT

                            Baletti25
                            Balettitanssia

                            Huilu12
                            Munkkiniemen yhteiskoulun huilisti

                            Huilu13
                            Huilisti Jouni Leino kertomassa sävelin millaista on Partasen mäntymetsä. Jouni soitti yhtyeessä Pändi pensualta edustaen Nastolaa.

                            Hyppajä15
                            Lahden tanhuujat ja Juhlavalssi, uudet koreografiat

                            Jako10
                            Nuorison taidetapahtuma 75:n avajaiset oli samalla ensimmäinen palkintojenjakotilaisuus. Nuorten sävellyskilpailun voittaja, helsinkiläinen Jukka Niemi, 16 v, ottamassa vastaan 1 250 markan pääpalkintoa pääsihteeri Juhani Yli-Rantalalta.

                            Jkl17
                            Jyväskylän musiikkiluokan kuoro

                            Kilpatanssi23
                            Taidetanssin kilpatanssijoita

                            Kilpatanssi24
                            Taidetanssin kilpatanssijoita

                            Kiti5
                            Väsähtänyt katsoja vanhempiensa hellien käsien vartioimana jossain Urheilutalon katsomossa. Kiti Neuvonen perheineen.

                            Kuoro19
                            Lahden kaupungin kansakoulun musiikkiluokkien kuoro avajaisissa opettaja Sakari Kokkosen johtamana

                            Kutsuvieras2
                            Päättäjäisten tungosta kutsuvieraspenkkien vaiheilla

                            Muonio14
                            Muonion kansalaisopiston tanhuryhmä

                            Nauha22
                            Nauhavoimistelija

                            Pertti9
                            Tanhujen mitalinjakoa, järjestäjien edustajana Lahden nuorisotoimenjohtaja Pertti Mäkelä

                            Puhaltajat21
                            Ylivieskan puhaltajat olivat väsyneitä pitkästä matkasta

                            Säveltäjä3
                            Nuorten sävellyskilpailun voittaja, helsinkiläisen Munkkiniemen yhteiskoulun viidesluokkalainen, Jukka Niemi 16 v ja hänen musiikinopettajansa Leena Joki

                            Taisto4
                            Opetusministeriön nuoriso- ja liikuntaosaston toimistopäällikkö Taisto Kärkkäinen

                            Tanhu6
                            Lahden tanhuujat uusissa unkarilaispuvuissaan

                            Tanhu20
                            Säkkijjärven Hyppälän tanhuajat (Valkeala)

                            Tanssi18
                            Elina Malinen -tanssikoulun ryhmä

                            Terhakat16
                            Totkuniemen Terhakat, Kesälahti, ulkomaiset kansantanssit

                            Tornio11
                            Stina-Mari Arvola, Tornio

                            Tulostaulu8
                            Tulostaululla riitti tungosta

                            Tuomaristo7
                            Taidetanssin tuomaristoa, vasemmalta: Seija Simonen, Irma Lindfors, Uno Onkinen, Ritva Arvelo, Heikki Värtsi, Veikko Manninen. Oikeassa reunassa sihteeri Sinikka Haapanen (KNL).

                            Yleisö1
                            Tapahtuman yleisöä

                             Aineistolaji: Valokuvat

                             Nuorison taidetapahtuma 1976, elokuva, Kuopio

                             Pvm: 20. - 21.11.1976, Arkistonro: 15.2:20, Lahjoittaja: Suomen Nuorisoseurojen liitto

                             Nuorison taidetapahtuma jakautui vuonna 1976 kahtaalle, Tampereelle ja Kuopioon, jossa aiheena oli elokuva. Kuvissa on äänitystyöpajaa kasimillisten elokuvien parissa, avajaistunnelmia, kaupungin tervehdyssanoja, kuvatyöskentelyä ja onpa kuva tiedotustilaisuudesta, jossa tapahtuman järjestäjät ja neuvostoliitolaisen valtuuskunnan jäsenet vastasivat lehdistön kysymyksiin. Vastaajina Mikko Niskanen, Olavi Martikainen, Heikki Kalima ja Juhani Yli-Rantala. Palkintoja oli jakamassa Matti Kassila.

                             VALOKUVAT

                             Äänitys7
                             Äänitystyöpajan vetäjä Matti Kanerva kertoo 8 mm:n elokuvan uusimmista äänitysmenetelmistä.

                             Avajaiset11
                             Elokuvatapahtuman avajaiset la 20.11.1976 klo 12 Kuopion kauppaoppilaitoksen juhlasalissa.

                             Avaus10
                             Taidetapahtuman avaajana tapahtuman päätoimikunnan puheenjohtaja Erkki Salonen.

                             Jako1
                             Kuopiolaispojat Matti Rautalahti ja Matti Kanerva vastaanottivat Matti Kassilalta 3. jaetun palkinnon (400 mk) elokuvasta ”Hyvästi…”. Vasemmalla Helena Peltola.

                             Paneeli2
                             Neuvostoliittolaisen valtuuskunnan jäsen elokuvakriitikko Nikolai Sumenov (toinen oikealta) kertoi Neuvostoliiton elokuvaharrastajien asemasta ja arvostuksesta. Muina paneelin jäseninä Heikki Kalima, Matti Kassila (pj), Rauni Mollberg ja Mikko Niskanen. Paneeli pidettiin 20.11.1976 klo 19.

                             Paneeli5
                             Lauantai iltana 20.11.1976 pidettiin paneeli aiheesta ”amatööri-ammattilainen”. Vasemmalta: Mikko Niskanen, Rauni Mollberg, Matti Kassila (pj), Heikki Kalima, Nikolai Sumenov ja Valeri Korjagin (tulkki).

                             Tervehdys12
                             Kuopion kaupungin tervehdyksen tapahtuman avajaisissa esitti valtuuston puheenjohtaja Edit Terästö.

                             Tiedotus9
                             Tiedotustilaisuus, avajaisten jälkeen tapahtuman järjestäjät ja neuvostoliittolainen valtuuskunta vastaavat lehdistön kysymyksiin. Vasemmalta: Mikko Niskanen, Olavi Martikainen (valtion nuorisoneuvoston pj), NL-valtusuuskunta, Heikki Kalima ja Juhani Yli-Rantala.

                             Työpaja4
                             Kuvaustyöpajatyöskentelyä

                             Työpaja6
                             Kuvaustyöpajatyöskentelyä, vetäjänä Christian Olsson. Työpaja valmisti käsikirjoitustyöpajan osanottajien edellisenä päivänä valmistaman tekstin pohjalta elokuvaa.

                             Valtuuskunta3
                             Neuvostoliiton valtuuskunta, johtaja Gemady Maltzev (SNTL:n nuorisojärjestöjen komitean tiedotuspäällikkö), elokuvakriitikko Nikolai Sumenov, opiskelija/harrasteohjaaja Ella Kimen (Moskovan harrastajaelokuvaajien keskus) ja tulkki Valeri Korjagin. Oikealla Olavi Martikainen.

                             Valtuuskunta8
                             Neuvostoliittolaisen valtuuskunnan jäsenet vasemmalta: Nikolai Sumenov, Gemady Maltzev, Valeri Korjagin, välissä Kuopion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja E.Terästö ja Ella Kimen.

                              Aineistolaji: Valokuvat

                              Nuorison taidetapahtuma 1976, teatteri ja lausunta, Tampere

                              Pvm: 1976, Arkistonro: 15.2:19, Lahjoittaja: Suomen Nuorisoseurojen liitto

                              Tampereella oli taidetapahtuman aiheena teatteri ja lausunta vuonna 1976. Kuvissa on niin seinäjokista, kuopiolaista kuin toivakkalaistakin esiintyjää. Viimeksi mainittua "Hyppeli-hiirtä" on käytetty kuvituskuvana Nuoperin näyttelyesitteessä vuonna 2004. Suurimman osan kuvista on ottanut Kai Honkanen. Yleisöstä löytyy tälläkin kertaa arvovaltaisuutta, mm. Jaakko Numminen (opm) ja Kaarina Virolainen.

                               Aineistolaji: Valokuvat

                               Nuorison taidetapahtuma 1978, liikunta ja musiikki, Kotka

                               Pvm: 21. - 23.4.1978, Arkistonro: 15.2:21, Lahjoittaja: Suomen Nuorisoseurojen liitto

                               Jälleen oltiin liikunnan ja musiikin parissa, kun taidetapahtuma järjestettiin 21. - 23.4.1978 Kotkassa. Tuolloin Esa-Pekka Salonen voitti sävellyskilpailun ja tanssin tuomaristossa istui mm. Doris Laine. Kansainvälisiä vieraita oli mm. Romaniasta. Niin musiikin kun liikunnan kirjo on laaja, on voimistelua, tanssiryhmiä, pop-tanssia ja kuorolaulua sekä rumpalin rytmikästä soitantaa. Näistä kuvista on yhtä Lauri Sorvojan ottamaa voimistelukuvaa käytetty Nuoperin näyttelyesitteessä vuonna 2004. Kuvat on ottanut Kymen Kamerat ry, kuvaajina mm. Sorvoja, Esa Pyysalo, Tapio Rantakari ja Kalevi Sandberg.

                                Aineistolaji: Valokuvat

                                Nuorison taidetapahtuma 1979, elokuva, Valkeakoski

                                Pvm: 24. - 25.11.1979, Arkistonro: 15.2:23, Lahjoittaja: Suomen Nuorisoseurojen liitto

                                Valkeakosken tapahtumassa oli aiheena elokuva, kun sinne kokoonnuttiin vuonna 1979. Avajaisissa lauloi Valkeakosken työväenopiston nuorisokuoro johtajanaan Kari Rydman. Eduskunnan sivistysvaliokunnan tervehdyksen toi Mikko Ekorre. Kansainvälisiä vieraita oli Länsi-Saksasta Reinhard Wagnerin johdolla. Avajaisten lisäksi on kuvia myös päättäjäisistä ja palkintojen jaosta. Kuvaajana oli Valkeakosken Sanomien Tuure Hietanen.

                                 Aineistolaji: Valokuvat

                                 Nuorison taidetapahtuma 1979, teatteri ja lausunta, Oulu

                                 Pvm: 6. - 8.4.1979, Arkistonro: 15.2:22, Lahjoittaja: Suomen Nuorisoseurojen liitto

                                 Oulun tapahtuman aiheena oli vuonna 1979 teatteri ja lausunta. Tuomaristossa istui nyt jo edesmennyt kriitikko Jukka Kajava! Ja lausuntaa esittämässä mm. Leena Krohn ja alle 16-vuotiaiden sarjassa Jarmo Heikkinen, jota voi kenties Suomen luontoäänenä pitää (?), sen verran erottamaton hänen äänensä on luontoelokuvissa. Näytelmiä esitettiin Samuel Beckettin Leikin lopusta Kuurojen Liiton rytmisoittimilla säestettyyn eläinsatuun. On nukketeatteria, ryhmälausuntaa, palkintojen jakoa ja yleisöä. Esiintyjiä Maaveden ala-asteelta Haapajärven nuorisoseuraan. Kuvaajana Juhani Kemi Kellosta.

                                  Aineistolaji: Valokuvat

                                  Nuorison taidetapahtuma 1981, musiikki, Kokkola

                                  Pvm: 15. - 17.5.1981, Arkistonro: 15.2:24, Lahjoittaja: Suomen Nuorisoseurojen liitto

                                  Kokkolassa esiintyivät niin Harri Marstio kuin Seppo Pohjolainenkin. Kanteleen kautta viuluun ja jatsista bigbandin kautta iskelmään. Tuomaristossa mm. Klaus Järvinen. Tempus Fugit- yhtyeen kuvaa on käytetty Nuoperin näyttelyesitteessä vuonna 2004. Kuvaaja: Juha Sundström, Kokkola.

                                   Aineistolaji: Valokuvat

                                   Nuorison taidetapahtuma 1982, liikunta, Pori

                                   Pvm: 1982, Arkistonro: 15.2:25, Lahjoittaja: Suomen Nuorisoseurojen liitto

                                   Porissa liikuttiin. Esitettiin klassista balettia, pop- ja diskotanssia, jazz-tanssia, modernia tanssia, naisvoimistelua, vanne- ja pallo-ohjelmia. Tuomaristossa jälleen mm. Doris Laine. Kuvaajina M. Luoto Porista ja Kaija Saarenmaa.

                                    Aineistolaji: Valokuvat

                                    Nuorison taidetapahtuma 1982, sirkustaide, elokuva ja äänitteet, Hämeenlinna

                                    Pvm: 12. - 14.11.1982, Arkistonro: 15.2:26, Lahjoittaja: Suomen Nuorisoseurojen liitto

                                    Sirkusta! Jongleerausta, solmutemppuja, ihmispyramideja, kahlekuninkaita, radiolähetyksiä, joissa mm. Solmu Mäkelä oli äänessä. Ja tietysti kuvia löytyy myös arvovaltaisesta tuomaristosta, jossa istui myös juuri edesmennyt (2019) Carl Gustaf Jernström (Sirkus Finlandia) ja elokuvan puolella Hannu Peltomaa. Kahlekuninkaana Tero Kokko Helsingistä. Hänen kuvaansa on käytetty Nuoperin näyttelyesitteessä vuonna 2004. Kuvaajana Marjukka Vainio.

                                     Aineistolaji: Valokuvat

                                     Nuorison taidetapahtuma 1983, lausunta, Kajaani

                                     Pvm: 16. - 17.5.1983, Arkistonro: 15.2:27, Lahjoittaja: Suomen Nuorisoseurojen liitto

                                     Lausunta sai vuonna 1983 oman tapahtumansa Kajaanissa. Lausujia saapui paikalle esityspaikkakunnan lisäksi Hämeenlinnasta, Helsingistä, Jyväskylästä, Nilsiästä, Rautavaaralta, Espoosta... Yhtä nuoren pojan kuvaa on käytetty Nuoperin näyttelyesitteessä 2004. Vaihtelu virkistää, yhtään tuomaristo- tai yleisökuvaa ei näiden joukosta löydy, kaikki kuvat ovat esityksistä. Kuvaajana Heikki Korhonen.

                                      Aineistolaji: Valokuvat

                                      Nuorison taidetapahtuma 1983, teatteri, Vaasa

                                      Pvm: 1983, Arkistonro: 15.2:28, Lahjoittaja: Suomen Nuorisoseurojen liitto

                                      Kahdeksan kuvaa näytelmistä, joita Vaasan taidetapahtumassa esitettiin eri kuvaajien kuvaamana. Löytyy lappväärtilaista teatteria, kesälahtelaista, rovaniemeläistä jne. "Seitsemän unelman saappaat", "Peikkomaan vaalit", "Prinsessa ja rumpali". Näytelmien nimet ainakin herättävät uteliaisuuden! Yksi kuva löytyy myös kaupungin läpi menneestä teatteriparaatista.

                                       Aineistolaji: Valokuvat

                                       Nuorison taidetapahtuma 1984, musiikki, Lahti

                                       Pvm: 27. - 29.4.1984, Arkistonro: 15.2:29, Lahjoittaja: Suomen Nuorisoseurojen liitto

                                       Aarne Guttorm Utsjoelta joikaa, Jaakko ja Pekka Kuusisto soittavat viulua, Sari Kaasinen Rääkkylästä osallistuu kansanmusiikin puolella ja soittaa kannelta, soitetaan myös sähkökannelta, lauletaan kuorossa niin hengellistä kuin kevyempääkin musiikkia. Myös pelimannityttöjä löytyy, he ovat Oulunsalosta. Rock- ja popmusiikin tuomaristossa istuu mm. Tapani Ripatti. Kuvissa on kuvaajatietoja varsin vaihtelevasti.

                                        Aineistolaji: Valokuvat

                                        Nuorison taidetapahtuma 1986, sirkustaide, Ylivieska

                                        Pvm: 25. - 26.10.1986, Arkistonro: 15.2:31 ja 15.2:44, Lahjoittaja: Suomen Nuorisoseurojen liitto

                                        Ylivieskan sirkustapahtumaa on muisteltu meidän työelämähaastatteluissakin erityisen onnistuneena. Jo junamatkalla mm. Solmu Mäkelän taikatemput piristivät matkaajia. Ylivieskassa sirkustaide oli nyt ensimmäistä kertaa ihan omillaan. Kuvissa ajetaan yksipyöräisellä, jonglöörataan, tasapainoitellaan voimistelupallojen päällä, tehdään taikatemppuja. Kuvat otti Juha Horttanainen Ylivieskasta. Tapahtuman järjestämisestä on kertonut myös silloinen nuorisosihteeri Arja-Leena Nisula meidän Nuorison taidetapahtuman ja Nuori Kulttuurin katsauksessamme vuodelta 2011, "Pyörivään pyörään ei musta korppi pesäänsä tee".

                                        Tapahtumasta on digitoitu myös kymmenen väridiaa, jotka on ottanut Vilho Kallio Ylivieskasta.

                                         Aineistolaji: Valokuvat

                                         Nuorison taidetapahtuma 1986, tanssi ja liikunta, Jyväskylä

                                         Pvm: 9. - 11.5.1986, Arkistonro: 15.2:30, Lahjoittaja: Suomen Nuorisoseurojen liitto

                                         Vuoden 1986 taidetapahtuma järjestettiin Jyväskylässä tanssin ja liikunnan merkeissä. Kuvissa vilisee diskotanssijoita, freestylereita, kilpatanssijoita, naisvoimistelijoita, improvisaatio-diskotanssituomaristossa mm. Jukka Suutari ja Jari Samulin. Oheisohjelmana limboamista. Imporovisaatio-diskotanssiin sai kaikki valtakunnalliseen tapahtumaan osallistujat osallistua. Tanssija improsi 45 sekuntia vapaalla tanssityylillä, musiikki oli kaikille sama. Kuvaajana Veijo Kämäräinen Jyväskylästä.

                                          Aineistolaji: Valokuvat

                                          Nuorison taidetapahtuma 1987, lausunta, Kemi

                                          Pvm: 25. - 26.4.1987, Arkistonro: 15.2:32, Lahjoittaja: Suomen Nuorisoseurojen liitto

                                          Helsingin Helkanuoret Huitukat lausuvat Kalevalaa, jyväskyläläiset Kantelettaren runoja, Petra Partanen ja Katja Paunonen Savonlinnassa kertovat mummojen kuulumisia, Satu Äikäs Espoosta tulkitsee Sirkka Turkan runoja. Kuvia eri esityksistä.

                                           Aineistolaji: Valokuvat

                                           Nuorison taidetapahtuma 1987, teatteri, Helsinki

                                           Pvm: 15. - 17.5.1987, Arkistonro: 15.2:33, Lahjoittaja: Suomen Nuorisoseurojen liitto

                                           Vuoden 1987 keväällä tapahtuman aiheena oli teatteri ja valtakunnallisen tapahtuman päänäyttämö Helsingissä. Tilaisuutta juonsivat Nora Schúller ja Santeri Kinnunen, joista myös kuva. Näytelmien nimiä tuolloin oli mm. "Kesäunelma" ja "Leikkaussalissa tapahtuu", jonka esittivät Kiimingin ala-asteen kuutosluokkalaiset. Vaikka kuvia tapahtumasta on vain kahdeksan, on ne neljän eri kuvaajan ottamia: Kimpimäen, Lyijysen, Mustosen ja Hurmeen.

                                            Aineistolaji: Valokuvat

                                            Nuorison taidetapahtuma 1988, musiikki, Imatra

                                            Pvm: 13. - 15.5.1988, Arkistonro: 15.2:34, Lahjoittaja: Suomen Nuorisoseurojen liitto

                                            Imatralla kuului musiikki niin viuluviikareiden kuin Arja Korisevankin esittämänä. Koulujen musiikkiluokkia, nuorten kamariorkestereita, työväenopiston nuoriso-orkestereita, kuoroja, viihdettä ja laulelmaa. Musiikkia joka lähtöön, Enontekiöltä Ruokolahteen. Tapahtuman kuvia on käytetty niin Nuoperin näyttelyesitteessä (2004) kuin Nuorison taidetapahtumasta kertovassa julkaisussakin (2011). Kuvat ovat monen eri kuvaajan ottamia, mm. Varjosen.

                                             Aineistolaji: Valokuvat

                                             Nuorison taidetapahtuma 1989, sirkustaide, Salo

                                             Pvm: 16. - 18.6.1989, Arkistonro: 15.2:36, Lahjoittaja: Suomen Nuorisoseurojen liitto

                                             Salossa esiin pääsi sirkustaide vuonna 1989, jo toisen kerran ihan omana tapahtumanaan. Esiintyjinä mm. Haminan Teinisirkus, Kuopion Lasten Sirkus, Sorin Sirkus Tampereelta ja Mustion ala-asteen sirkuskerho. Esiintyjien lisäksi kuva päätösjuhlasta, jossa mukana mm. Olli Saarela opetusministeriöstä sekä sirkusalan ammattilaisia Kalle Järnström ja Markku Aulanko. Kuvat: Markku Hoikkala, Salo.

                                              Aineistolaji: Valokuvat

                                              Nuorison taidetapahtuma 1989, tanssi ja liikunta, Seinäjoki

                                              Pvm: 19. - 21.5.1989, Arkistonro: 15.2:35, Lahjoittaja: Suomen Nuorisoseurojen liitto

                                              Tanssikuvia joka lähtöön ja tyyliin sekä pari taukokuvaa. Kuvaaja Jyrki Tervo Seinäjoelta on ikuistanut niin vapaatanssia, jazztanssia (mm. Anu Palevaara), diskoa, balettia kuin kansantanssiakin. Esiintyjiä Hangosta Rovaniemelle. Tervon lisäksi kuvia on ottanut, Jyrki Tervo, Heikki Hänninen, Unto Tapio, Sisko Kimpimäki ja Nina Kuni.

                                               Aineistolaji: Valokuvat

                                               Nuorison taidetapahtuma 1991, teatteri, lausunta, puhetaito, tanssi ja sirkus, Tampere

                                               Pvm: 17. - 19.5.1991, Arkistonro: 15.2:37, Lahjoittaja: Suomen Nuorisoseurojen liitto

                                               Haminan Teinisirkus osallistui tähänkin sirkustpahtumaan, samoin Lahjan Tytöt Turusta, kuten myös Kuopion Lasten Sirkus ja kansainvälisyyttä tuonut intialainen tanssiryhmä. Kuvia klovneista, ihmispyrämideista, teatteriesityksistä ja akrobatiasta. Kuvaajina Ilkka Tompuri ja Hannu Häkämies Tampereelta.

                                                Aineistolaji: Valokuvat

                                                Nuorison taidetapahtuma 1992, Outo Hohto, Turku

                                                Pvm: 22. - 24.5.1992, Arkistonro: 15.2:38, Lahjoittaja: Suomen Nuorisoseurojen liitto

                                                Vuonna 1992 Turun tapahtumassa siirryttiin uuteen Outoon Hohtoon ja osallistujat levittäytyivät kaupungille patsaiksi ja näyteikkunoihin mallinukeiksi. Oli katumusaa ja taidegalleriaa, naamiopajaa ja graffiteja. Ja kuvista päätellen myös sää helli tapahtumaa, joka oli suurimmaksi osaksi ulkona kaupungin kaduilla ja puistoissa. Tästä johtuen myös kuvaajia oli paljon, mm. Hakala, Niskanen, Raassina.

                                                 Aineistolaji: Valokuvat

                                                 Nuorison taidetapahtuma 1993, musiikki, Vantaa

                                                 Pvm: 21. - 23.5.1993, Arkistonro: 15.2:39, Lahjoittaja: Suomen Nuorisoseurojen liitto

                                                 Vantaa täyttyi musijoijista ja musiikista keväällä 1993. Sinne saapui haitarin, poikkihuilun, kitaran, klarinetin ja saksofonin soittajia, unohtamatta sellistejä ja viulusteja. Kitaraa soitti mm. Apulannan perustajajäsen Antti Lautala. Myös Pekka ja Susi osallistuivat menestyksekkäästi tapahtumaan, josta kertovalla Ylen taltioinnilla Anssi Kelaa harmittaa konserttien liian korkeat pääsymaksut! Kuvia löytyy myös säveltäjä Markus Fageruddista, joka työskenteli myös KOM-teatterissa, mutta oli tässä tapahtumassa raadin jäsenenä. Sävellyskilpailun voitti Tero Kortesmaa. Kuvaajina mm. Anne Sinisalo, Vera Nevanlinna ja Anne Purtsi, jolta löytyy myös muutama värivalokuva.

                                                  Aineistolaji: Valokuvat

                                                  Nuorison taidetapahtuma 1994, UUSI HOHTO, Varkaus

                                                  Pvm: 20. - 22.5.1994, Arkistonro: 15.2:40, Lahjoittaja: Suomen Nuorisoseurojen liitto

                                                  UUSI HOHTO -tapahtuma toi Varkauden kaduille parin vuoden takaisia Turun tunnelmia. Nuoret esiintyivät monipuolisesti soittamalla, näyttelemällä, sirkuksessa, tanssimalla jne. ja pääsääntöisesti ulkona, toreilla ja puistoissa. Osallistujia Sodankylästä Riihimäkeen. Kuvaajina mm. Heimo Ketola ja Harri Suomalainen.

                                                   Aineistolaji: Valokuvat

                                                   Nuorison taidetapahtuma 1997, digitaalinen taide, Hyvinkää

                                                   Pvm: 24. - 25.5.1997, Arkistonro: 15.2:42, Lahjoittaja: Suomen Nuorisoseurojen liitto

                                                   Hyvinkään tapahtuma oli kunnianhimoinen yritys saada digitaiteelle oma tapahtumansa. Osanottajien määrä jäi kuitenkin vähäiseksi, vaikka kuvissa näyttäisi kyllä yleisöä puolestaan riittävän. Kun ei itse paikalla ole ollut, niin hiukan hämmentää miksi kuvissa on kitaran soittajia, laulajia ja flamencon tanssijoita, jos kyseessä oli digitaalinen taide, mutta kenties nämä olivat osa tapahtumaa. Kuvia on ottanut mm. Suvi Valkonen.

                                                    Aineistolaji: Valokuvat

                                                    Nuorison taidetapahtuma 1998, musiikki, Kuopio

                                                    Pvm: 15. - 17.5.1998, Arkistonro: 15.2:43, Lahjoittaja: Suomen Nuorisoseurojen liitto

                                                    Savon sydämeen matkasi myös egyptiläinen tanssiryhmä ja eteläkorealainen valtuuskunta vuonna 1998, kun Nuorison taidetapahtuma levittäytyi kaupunkiin. Muusikkoja oli mukana kitaroineen, haitareineen ja viuluinen ja tyylinä niin laulelma, maailmanmusiikki kuin kansanmusiikkikin. Osa kuvista on värikuvia, ja kuvaajia jälleen monia, mm. Harri Kärkkäinen ja Piritta Martikainen. Tästä tapahtumasta kirjoitti Ulla Vuori järjestäjän näkökulmasta Nuoperin taidetapahtuma-teokseenkin vuonna 2011.

                                                     Aineistolaji: Valokuvat

                                                     Nuorison taidetapahtuma kuvia Nuoperin näyttelyssä

                                                     Pvm: 1972 - 1996, Arkistonro: RF0492 - RF04101, Lahjoittaja: Suomen Nuorisoseurojen liitto

                                                     Kymmenen kuvaa, jotka valittiin Nuorisotyön vuosikymmenet kiertonäyttelypaneeleihin kuvaamaan Nuorison taidetapahtumaa. Kuvat ovat eri vuosilta ja vuosikymmeniltä ja valtakunnallisesta tapahtumasta. On laulajia, näyttelijöitä, pellejä, lausujia ja savitöiden tekijöitä Jyväskylästä Turkuun ja Kotkasta Ouluun.

                                                      Aineistolaji: Valokuvat

                                                      Nuorison taidetapahtuma, teatteri, puheilmaisu, tanssi, Oulu

                                                      Pvm: 24. - 26.5.1996, Arkistonro: 15.2:41, Lahjoittaja: Suomen Nuorisoseurojen liitto

                                                      Oulun tapahtuman kuvissa on paljon aloituskulkueen kuvia, mutta myös itse esityksistä. Nykyisin tunnetuin osallistuja lienee Anni Juuso, jonka lausuntakuvaa on käytetty myös Nuoperin näyttelyesitteessä vuonna 2004. Myös toimittaja ja Oulussa raadin jäsen Jukka Kajava löytyy kuvista, joihin on tallennettu flamencoa, balettia, teatteria ja lausuntaa. Kuvajina mm. Pistemaa ja Nieminen.

                                                       Aineistolaji: Valokuvat

                                                       Nuorisotyön mieli ja merkitys -kirjan julkistamistilaisuus Oulussa 2009

                                                       Pvm: 23.4.2009

                                                       Nuorisotyön Seniorin kanssa tehty julkaisu Nuorisotyön mieli ja merkitys julkaistiin nuorisotyöpäivillä keväällä 2009. Kuvia julkistamistilaisuudesta, jossa oli paikall niin senioreita kuin julkaisuun kirjoittaneita senioreita.

                                                        Aineistolaji: Valokuvat

                                                        Nuorisotyön vuosikymmenet -näyttelyn paneelikuvat

                                                        Pvm: 1946 - 2004

                                                        Nuoperin näyttelypaneeleissa käytetyt kuvat on arkistoitu paneeleittain. Oman kokonaisuuden ovat saaneet Turku-paneelit ja eri kuntien näyttelyä varten lahjoittamat kuvat: Ylöjärvi, Ylitornio, Vaasa, Turku (paja- ja skeittikuvat), Siilinjärvi, Rovaniemi, Pori, Mikkeli (Paukkula), Miehikkälä, Lohja, Lahti, Kotka, Juuka, Joensuu, Helsinki, Hausjärvi ja Sippola (Ilmari Rinne) sekä Nuorison taidetapahtuma ja Lapin lääninhallitus.

                                                         Aineistolaji: Valokuvat

                                                         Nuorisotyötä 1950- ja 1960-luvuilla

                                                         Pvm: 1956 - 1962, Arkistonro: RF04102 - RF04106, Lahjoittaja: Hilkka Salonen

                                                         Hilkka Salosen lahjoittamissa kuvissa on nuori kesäharjoittelija Vammalassa ohjaamassa punostöiden tekoa, avaamassa Seinäjoen uusia harrastus- ja nuorisotiloja ja matkalla Saksan Liittotasavallassa.

                                                          Aineistolaji: Valokuvat

                                                          Nuorisotyötä Pohjois-Karjalassa ja Kotkassa 1950 - 1970-luvuilla

                                                          Pvm: 1950 - 1970 -luku, Arkistonro: RF030378 - RF030418, Arkistonmuodostaja: Väinö Sinervo, Lahjoittaja: Väinö Sinervo

                                                          Sinervon Väinö on lahjoittanut Nuoperille monen moista, myös valokuvia. Niitä on 42 kappaletta ja ne ovat mustavalkoisia. Kuvissa kokoustetaan, laitetaan kaitafilmiprojektoria kuntoon, tanssitaan ja ollaan leireillä ja musisoidaan mm. Kuusjärvellä (nyk. Outokumpu), Polvijärvellä ja Kotkassa. Onpa pari kuvaa ensimmäisiltä nuorisotyöpäiviltä Turusta vuodelta 1959. Niissä on mm. Heikka Niittynen ja Kerttu Varjo.

                                                           Aineistolaji: Valokuvat

                                                           Nuorten talkoot 1940 - 1948

                                                           Pvm: 1943, Arkistonro: RF030423 - RF030427, Arkistonmuodostaja: Kerttu Varjo, Lahjoittaja: Kerttu Varjo

                                                           Kerttu Varjo lahjoitti Nuoperille päiväkirjansa, joiden välissä oli muutama mustavalkoinen valokuva Nuorten talkoista. Kuvissa presidentti Risto Ryti palkitsee talkoolaisia vuonna 1973 Presidentinlinnassa Helsingissä. Kerttu Varjo on myös kuvissa. Hän oli yksi talkoiden organisaattoreista.

                                                            Aineistolaji: Valokuvat

                                                            Opetusministeriön kv-kuvia

                                                            Pvm: 1950-luku, Arkistonro: RF05505 - RF05519, Lahjoittaja: Opetusministeriö

                                                            Opetusministeriön lahjoituksissa on monenlaisia valokuvia. Näistä mustavalkokuvista 14 on otettu Moskovasta, jossa valtion nuorisoneuvosto vieraili huhtikuussa 1957 ja tutustui mm. pioneeritaloon. Mukana matkalla mm. Raili Virtanen, Kerttu Varjo, Lassila, Björkqvist, Ervamaa, Kurt Frosman (Hki) ja Viksten. Pääosassa Kerttu Varjo, jonka "kuuluisa" narunhyppelykuvakin on otettu tällä reissulla. Siinä Varjo hyppää narua Moskovassa, lasten pyörittäessä narua, yllään ranskalainen kävelypuku ja korkokengät.

                                                            Yksi kuva on opetusministeriön ensimmäisestä nuorisoasiainesittelijästä Erkki Vuoristosta. Hänen työaikansa jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä hän kaatui Kannaksella vuonna 1944. Seuraajaksi valittiin Lauri Pautola.

                                                             Aineistolaji: Valokuvat

                                                             Oulun nuorisotoimi

                                                             Pvm: 1955 - 1974, Arkistonro: RF04259 - Rf04265, Lahjoittaja: Oulun nuorisoasiainkeskus

                                                             Tämä seitsemän kuvan satsi tuli erityisesti meidän nuorisotyön vuosikymmenet näyttelyesitettä varten. Esitteeseen kirjoitti Oulun ensimmäinen nuorison ohjaaja Ebba Askonen ja kuvia käytettiin artikkelissa. Kuvissa on mm. Riihimäen askarteluopiston johtaja Waldemar Bühler ohjaamassa lastutöiden tekoa Oulussa vuonna 1955, Oulun läänin nuoriso- ja raittiustyöntekijöitä vuodelta 1958 ja järjestöjen harrastusnäyttelystä vuodelta 1969.

                                                              Aineistolaji: Valokuvat

                                                              Partaharju

                                                              Pvm: vuoden 1962 jälkeen, Arkistonro: Kuvat 1 - 12, nro 10 puuttuu, Lahjoittaja: Opetusministeriö

                                                              ”Jo ennen sotia etsittiin Suomen pojille pysyvää leirikylän paikkaa. Asia sukelsi uudelleen esille, kun sodan päätyttyä vuonna 1945 vietettiin Pieksämäellä valtakunnallisia poikapäiviä. ” (Tekstiä 1940-luvulta Partaharjun Opiston leikekirjasta.) Poikien keskus osti Salvosen rannalta neljä hehtaaria maata ja leirikylä vihittiin käyttöön vuonna 1945. Seuraavana vuonna aloitettiin Partaharjulla vakituinen leiritoiminta. Tämä rainasarja on kuvattu vuoden 1962 jälkeen, koska kuvissa on jo uusi päärakennus, joka vihittiin käyttöön ko. vuonna. Rainojen tekstit tulivat kuvien mukana:
                                                              1. ”Partaharju sijaitsee Pieksämäen lähellä, asemalta kuusi kilometriä koilliseen. Seutu on Suomen kauneimpia saloseutuja: vettä, metsää ja harjuja. Ja itse Salosjärvi.”
                                                              2. ”Jyhkeät pyöröhirsiset porttirakennelmat johtavat sisälle iki-ihanaan Partaharjun leirikylään, jonka omistaa Suomen kaikkien poikien ystävä – Poikien keskus.
                                                              3. ”Leirikylän keskellä sijaitsee juhla-aukeama ja uusi päärakennus. Aukeaa ympäröi sarja erilaisia rakennuksia. Risti viittaa päämäärään. Ristin vieressä seisoo poikakylän johtaja, pastori Pentti Tapio, itse ”Iso Parta”.
                                                              4. ”Partaharju on rakennettu suomalaiseen esi-isien tyyliin: hirsirakennukset ovat kuin saloseutujen paalumajoja. Täällä on ”jusseja” ja ”tobiaksia” ja muitakin, joissa kelpaa olla ja eleä.”
                                                              5. ”Partaharjun maasto on mitä parhainta leirimaastoa: kuivaa, tuulelta suojattua, vedenläheistä. Täällä on telttamajoitus ihanteellista. Suurleirit järjestetäänkin telttaleireiksi, ja tavallisillakin erikoisleireillä on mahdollisuus telttailuun.”
                                                              6. ”Partaharjulla on suuri urheilukenttä, jossa järjestetään lukuisat kovat ottelut. Kenttä on raivattu ”seisovaan metsään”. Sillä on omat ennätyksensä ja niistä on luettelo urheilukopin seinässä.”
                                                              7. ”Salvosjärven hiekkarannalla sijaitsee mainio uimala ja maukaslöylyinen sauna. Ahvenien valtakunnassa on rattoisaa reippaiden poikien meloskella.”
                                                              8. ”Leirikylässä järjestetään monenlaisia kivoja kursseja. Askartelusuojissa opimme valmistamaan oman kanoottimme. Entä oletko seilannut katamaralla?”
                                                              9. ”Myllypuron rannan nuotiopiirissä Salvosen iltanuotiorinteellä hiljennymme iäisyyden edessä. Siellä myös kaikuu ilo hyvien kavereiden seurassa.”
                                                              11. ”Partaharjun metsiköstä retkeilijä löytää vanhan tuulimyllyn. Lienee Pieksämäen viimeisiä, tänne talteen tuotu. Tällaisella ne esi-isät muinoin jauhonsa jauhoivat. Ilmaisen tuulen voimalla.”
                                                              12. ”Lieneekö missään muualla maailmassa sellaista kirkkoa kuin Partaharjulla. Oikeata metsäkirkkoa avaran taivaan alla. Honkien pilaristossa. ”Nyt metsä kirkkoni olla saa, voin täälläkin palvella Jumalaa…”

                                                               Aineistolaji: Valokuvat

                                                               Porin kaupungin nuorisotoimi

                                                               Pvm: 1970 - 1980-luku, Arkistonro: RF05340 - RF05450, Lahjoittaja: Porin kaupungin vapaa-aikavirasto

                                                               Porin kaupungin nuorisotoimen 110 mustavalkoista valokuvaa kuvaavat varsin monipuolisesti Porin nuorisotyötä kahdella vuosikymmenellä. Vuoden 1972 nuorisotyölaki lisäsi kaupungin nuorisotyöntekijöiden määrää, joten myös toiminta vilkastui. Porilaiset saivat aivan uuden nuorisotalon keskustaan vuonna 1984, joten kuvia on myös avajaisista, mutta myös peruskiven muurauksesta. Kuvia on Tammen tilan leireiltä ja tapahtumista, kansainvälisyydestä niin Porissa kuin ystävyyskunnasta Riiasta, Möötti-tapahtumasta Porin keskustasta, talviurheilusta, lainavälinevarastosta, Osalan leirikeskuksesta, työleireiltä, taidepahtumista, diskoilloista, pienoisautoradasta, nuorisolautakunnasta ja ystävyyskaupunkileiriltä (1975, Pori).

                                                                Aineistolaji: Valokuvat

                                                                Raision kaupungin nuorisotoimi 50 vuotta

                                                                Pvm: 3.-28.9.2007, Lahjoittaja: Oma tallenne

                                                                Raision nuorisotoimi kokosi juhlavuoden kunniaksi valokuvanäyttelyn kolmen työntekijänsä (Kauko Krupskoff, Arto Korhonen ja Eino Laitinen) kanssa Raision kirjastoon. Nuoperin Terhi sai kutsun avajaisiin ja tallensi kuvat, joita on on 80. CD:lle on koottu kuvat, kuvalista ja avajaisten kutsukortti.

                                                                 Aineistolaji: Valokuvat

                                                                 Sotilaspojat talkoot

                                                                 Pvm: 1932 - 1946, Arkistonro: RF046 - RF0462, Arkistonmuodostaja: Ilmari Rinne, Lahjoittaja: Ilmari Rinne/Turun nuorisopalvelut

                                                                 Ilmari Rinteen lahjoituksessa on paljon mustavalkovalokuvia. Näissä 16 kuvassa on Turun sotilaspoikatalkoisiin osallistuneita. Ilmari Rinne oli Turun sotilaspoikien vetäjä. Lisäksi näiden kuvien joukossa on Itä-Toukolan setlementin kuvia Viipurista, todennäköisesti 1930-luvulta, jolloin Rinne siellä vaikutti. Kuvien tiedot, erityisesti ajankohdan suhteen, ovat puutteellisiä, suurimmassa osassa ei ole edes vuotta, mutta se tiedetään, että Rinne oli Viipurissa 1932 - 1939 ja Turussa 1940 - 1946, jolloin hän Auralan setlementissä toimiessaan johti myös Nuorten talkoisiin liittyvää Sotilaspoikatoimintaa.

                                                                  Aineistolaji: Valokuvat

                                                                  Sotilaspojat Turussa ja Viipuri

                                                                  Pvm: 1930- ja 1940-luku, Arkistonro: RF0454 - RF0462, Lahjoittaja: Ilmari Rinne/Turun nuorisopalvelut

                                                                  Kahdeksan kuvaa Sotilaspoikatalkoista Turussa, missä Rinne toimi talkoiden johtajana. Kuvat ovat pääasiassa "poseerauskuvia", joissa pojat seisovat suorissa riveissä sotilaspuku tiukasti napitettuna, mutta myös joitakin urheilukuvia löytyy.
                                                                  Yhdeksän kuvaa on Viipurista, muutama loistava kaupunkikuva ja loput Itä-Toukolan setlementin kuvia, joissa urheillaan ja ommellaan.

                                                                   Aineistolaji: Valokuvat

                                                                   Suomen nuorison viikko DDR:ssä

                                                                   Pvm: 1984, Arkistonro: RF05532 - RF05536, Lahjoittaja: Opetusministeriö

                                                                   Viisi toimintakuvaa Suomen valtuuskunnan matkasta Suomen nuorison viikolle DDR:ään. Valtuuskunnan johtajana toimi Markku Kauppinen, joka oli tuolloin valtion nuorisoneuvoston puheenjohtaja. Juna-asemalla toivotetaan vieraat tervetulleiksi ja toisaalla kisaillaan leikkimielisesti (?) kädenväännössä.

                                                                    Aineistolaji: Valokuvat

                                                                    Taisto Kärkkäisen ja opetusministeriön kuvalahjoitukset

                                                                    Pvm: 1946 - 1987, Arkistonro: RF04209 - RF04301 (ei RF04259 - RF04265), Lahjoittaja: Taisto Kärkkäinen ja opetusministeriö

                                                                    Taisto Kärkkäisen ja opetusministeriön lahjoitus on yhdistetty, koska niiden kuvat ovat varsin samantyylisiä ja -aiheisia. Kuvat on ottanut opetusministeriön tilaama kuvaaja. On ystävyysviikko kuvia Odessasta, valtion nuorisotyöneuvoston matkaa Liettuaan, Askarteluopiston kuvia, Riihimäen pioneerileiriä, kerhonohjaajia Suomen NNKY:n liitosta ja Vesaisten toimintaa. Osa kuvista on tullut meille pyynnöstä, kun olemme etsineet kuvitusta näyttelyymme ja sen esitteeseen. Kuvissa paljon tuttuja poliitikkoja Esko Ahosta Matti Ahteeseen.

                                                                     Aineistolaji: Valokuvat

                                                                     Taisto Kärkkäisen lahjoitus

                                                                     Pvm: 1950-1960-luku, Arkistonro: RF2006:512 - RF2006:518, Lahjoittaja: Taisto Kärkkäinen

                                                                     Tämä seitsemän kuvan setti on henkilökohtaisin kuvalahjoitus Kärkkäiseltä, ja hänet löytääkin jokaisesta kuvasta. Yksi kuva on Yhteiskunnallisen korkakoulun opiskelijoista Vierumäen harjoitusleiriltä vuodelta 1954 ja toisessa hypätään jo Riihimäen Askarteluopistoon tutustumaan vuonna 1955. On askartelukurssia, nuorisotyökurssia ja tutustumista saksalaiseen lehtipainoon vuonna 1963.

                                                                      Aineistolaji: Valokuvat

                                                                      Teemakokous Forum Marinumissa Turussa

                                                                      Pvm: 22.10.2005, Arkistonmuodostaja: Nuoperi

                                                                      Nuoperi järjesti oman toiminnan kehittämiseksi teemakokouksen Turussa vuonna 2005. Tapahtuman tarkoituksena oli saada uusia ideoita toimintaan ja esitellä samalla siihen asti tehtyjä saavutuksia. Puhujina olivat mm. Partiomuseon Yrjö Nenonen, Mauri Pirilä Raahesta, Taisto Kärkkäinen ja Tuula Tuominen pääkaupunkiseudulta. Ja luonnollisesti kuultiin myös kaupungin tervehdys nuorisolautakunnan silloiselta puheenjohtajalta Petja Raaskalta. Kuvia on runsaasti myös yleisöstä ja ne on ottanut värillisenä ja diginä Martti Puhakka maakuntamuseolta (nykyisin museokeskus).

                                                                       Aineistolaji: Valokuvat

                                                                       Turun kaupungin nuorisolautakunta

                                                                       Pvm: 1972 - 1985, Arkistonro: RF030432 - RF030440, Lahjoittaja: Turun nuorisoasiainkeskus

                                                                       Nämä kahdeksan mustavalkoista kuvaa tulivat Nuoperiin lahjoituksena, kun etsimme erityisesti musiikkiin liittyviä kuvia näyttelyämme varten. Viisi kuvaa on Nuorison taidetapahtumasta Turusta vuodelta 1978. Kuvissa on niin esiintyjiä, mm. Pikku Kiikurit, kuin yleisöäkin. Yksi kuva on vuoden 1975 tapahtumasta Turun konserttitalolta. Kaksi kuvaa on Puolalan puiston rock-konserteista 1980-luvulta ja yksi vuodelta 1980 Runosmäen nuorisotalon avajaisista.

                                                                        Aineistolaji: Valokuvat

                                                                        Turun nuorisoviikko vuonna 1955

                                                                        Pvm: 26.3. - 3.4.1955, Arkistonro: RF020310 - RF020386, Arkistonmuodostaja: Turun kaupungin Nuorten Palvelut, Lahjoittaja: Turun kaupungin Nuorten Palvelut

                                                                        Vuoden 1955 nuorisoviikkojen 76 mustavalkoista kuvaa on otettu Turun kaupungin nuorisotyölautakunnan kuva- ja leikekirjoista (Hd:1) digitoitaviksi. Kuvia on nuorisoviikkojen pääjuhlasta Turun konserttitalosta, näytelmä-, puhe-, laululeikki-, ja kuorolaulukilpailuista Raunistulan Tarmossa, kansantanhu- ja ryhmätanssikilpailusta Turun Vähäväkisten salista sekä harrastenäyttelystä Turun taidemuseolta ja ryhmä-, kisälli- ja soitinmusiikkikilpailusta Toivo II:ssa. Ohjelmalehtisessä, jonka kopio on valokuvien liitteenä, pyydetään tutustumaan nuorison terveisiin harrastuksiin.

                                                                         Aineistolaji: Valokuvat

                                                                         Turun nuorisoviikko vuonna 1958 "Muistojen Turku - Toiveiden nuoriso" ja Nuoriso-ohjaajapäivät Turussa vuonna 1959

                                                                         Pvm: huhtikuu 1958, Arkistonro: RF030130 - RF030228, Arkistonmuodostaja: Turun kaupungin Nuorten Palvelut, Lahjoittaja: Turun kaupungin Nuorten Palvelut

                                                                         Nuorisoviikkoja järjestettiin säännöllisesti. Turun kaupungin nuorisotyölautakunnan valokuva- ja leikekirjasta vv. 1958 - 1959 (Hd:3) on digitoitu vajaa sata mustavalkoista kuvaa nuorisonäyttelyn rakentamisesta ja avajaisista Turun taidemuseossa 13.4.1958, neuvostonuorten vierailulta Puolalan kansakoulussa 12.4.1958, kuvia televisiolähetyksen kuvaamisesta 13.4. ja 15.4.1958, avajaisjuhlista konserttisalissa 13.4.1958, soolosoitinkilpailuista 14.4.1958, laulelma-, iskelmä-, harmonikka- ja kisällilaulukilpailuista 18.4.1958, nuorisoparaatista (Göteborgin ja Turun nuorten musiikkikilpailu 20.4.1958). Ensimmäisistä valtakunnallisista nuoriso-ohjaajapäiviltä 23. - 25.1.1959 Turusta on yleisökuvia.

                                                                          Aineistolaji: Valokuvat

                                                                          Työhuone

                                                                          Pvm: syksy 2008

                                                                          Joskus nuoperilaiset muistavat ottaa kuvia myös omasta työstään. Syksy 2008 oli kyllä varmaan hektisin koko toiminnan aikana. Pienessä työhuoneessa oli kolme ihmistä töissä ja neljäs kyyhötti kellarikerroksessa toimittamassa seuraavaa julkaisua ja järjestelemässä Uma Aaltosen lahjoitusta. Sinne eivät hevosille allergiset päässeet mukaan. Näissä kuvissa suunnitellaan Nuorisokeskuksista tehtävää cd-romia. Ja mahtui työhuoneeseen vielä vieraitakin poikkeamaan. Kuvissa Terhi Lehtonen, Salla Tenkanen ja Reetta Pihlajavirta, joiden ottamia myös kuvat ovat.

                                                                           Aineistolaji: Valokuvat

                                                                           Valtion ja läänin nuorisotyötä

                                                                           Pvm: 1973 - 1983, Lahjoittaja: Kerstin Ekman

                                                                           Kerstin Ekmanin lahjoituksessa on kuvia opetusministeriön ja läänin nuorisosihteereiden työstä, vierailuista ja tapaamisista. Kuvissa ollaan mm. Helsingissä ohjaajakurssilla, Kortesjärvellä, Moskovassa kuin Oslossakin. Virkamiesten lisäksi kuvissa näkyvät mm. ministerit Kaarina Suonio ja läänien nuorisosihteereitä etelästä pohjoiseen.

                                                                            Aineistolaji: Valokuvat

                                                                            Valtion nuorisotyötä

                                                                            Pvm: 1992 - 2003, Arkistonro: RF05520 - RF05531, Lahjoittaja: Opetusministeriö

                                                                            Tässä satsissa on kuvia ensimmäisen etelä-korelalaisen valtuuskunnan tutustumismatkasta Suomeen vuonna 1996, 4H-säätiön stipendien jakotilaisuudesta Helsingissä 9.2.1999, Next Step -messuista vuodelta 1994 ja Äksön-messuita vuodelta 1992, opetusministeriön vierailusta Uudessakaupungissa 22.8.1997 sekä näytelmäryhmän kuva Velikiy Novgorodista syyskuussa 2003.

                                                                             Aineistolaji: Valokuvat

                                                                             Valtion nuorisotyötä

                                                                             Pvm: 1950-luvulta 1970-lu, Arkistonro: RF0475 - RF0491, Lahjoittaja: Taisto Kärkkäinen

                                                                             Yksi kuva on otettu Turun nuorisotyöntekijäpäivillä 1950-luvulla,toinen läänin nuorisosihteerien tapaamiselsta Rovaniemellä vuonna 1977, kolmas opetusministeri Armi Hosian luota vuonna 1963, jolloin keskusteltiin nuorisotyön lainsäädöstä. Vuodelta 1963 löytyy kuva, kun valtion nuorisoneuvoston puheenjohtajaksi tulee Mikko Juva. Muut kuvat ovat kansainvälisestä nuorisotyöstä ja valtion tasolla. Neuvostoliiton nuorisojärjestöedustajat tapaavat opetusministeri Heikki Hosia vuonna 1962 ystävyysviikkojen kunniaksi, suomalaiset vierailevat vuonna 1970 Moskovassa ja valtion nuorisotyölautakunnan jäsenet istuvat "rauhan penkillä" vuonna 1974 Jaltassa.

                                                                              Aineistolaji: Valokuvat

                                                                              Viipurin setlementtien, Itä- ja Länsi-Toukolan toimintaa

                                                                              Pvm: 1930 - 1940-luku, Arkistonro: RF030547 - RF030771, Arkistonmuodostaja: Ilmari Rinne, Lahjoittaja: Ilmari Rinne/Turun nuorisopalvelut

                                                                              Ilmari Rinteen lahjoituksessa on paljon mustavalkovalokuvia. Näissä 224 kuvassa on Itä- ja Länsi-Toukolan setlementin kuvia Viipurista, todennäköisesti 1930-luvulta, jolloin Rinne siellä vaikutti. Kuvien tiedot, erityisesti ajankohdan suhteen, ovat puutteellisia, suurimmassa osassa ei ole edes vuotta, mutta se tiedetään, että Rinne oli Viipurissa 1932 - 1939 ja Turussa 1940 - 1946, jolloin hän työskenteli Auralan setlementissä. Viipurin Toukolan kuvat ovat niin poikien kuin tyttöjenkin ryhmien toiminnasta urheilusta askarteluun, voimistelusta retkeilyyn. Kuvien tiedot ovat vähäisiä ja niiden luettelointinumerot (RF) ovat varsin sekavat, sillä välillä on kuvia Auralasta Turusta, välillä Sipolasta Kymenlaaksosta ja välillä Viipurista. On ryhmäkuvia ja toimintakuvia.

                                                                               Aineistolaji: Valokuvat

                                                                               Yhteiskunnallinen korkeakoulu

                                                                               Pvm: 1956 - 1961, Arkistonro: RF04108 - RF04131, Lahjoittaja: Hilkka Salonen

                                                                               Hilkka Salonen opiskeli Yhteiskunnallisessa korkeakoulussa nuorisotyötä 1950-luvun lopulla ja 1960-luvun alussa. Tuona aikana koulu siirtyi Helsingistä Tampereelle. Muutto(vappu)tempauksena opiskelijat ajoivat matkan mopoilla. Kuvia löytyy myös luennoilta, liikuntatunneilta ja harjoitusleireiltä (mm. Vierumäeltä vuonna 1956) ja nuorisotyön opiskelijoiden, Nursojen, tapahtumista.