Ajankohtaista

Nuorisoasiainneuvos Taisto Kärkkäinen (1932 - 2022)


 ”Tiedon muuttaminen osaamiseksi ja elämänviisaudeksi”, oli Taisto Kärkkäisen mielestä yksi keskeinen nuorisotoimen tehtävä tulevaisuudessa, kun hän hahmotteli nuorisotyötä eteenpäin puheessaan vuonna 1987.

Tuokin viisaus löytyy Nuorisotyön tallentajan Nuoperin arkistosta, jonne Taisto lahjoitti mm. eri tilaisuuksissa pitämiään puheita. Nuorisoasiainneuvos kuului myös Nuoperin perustajiin vuonna 2002, vain vuotta aiemmin perustetun Nuorisotyön Senioriklubin edustajana. Nuorisotyön tallentamisen ansiosta tutustuimme siis Taistoon. Hänen kanssaan syvennyimme niin hänen Kangasniemen ja Kouvolan aikaisiin nuorisotyöllisiin valokuviinsa ja asiakirjoihinsa kuin myöhempiin opetusministeriön aikaisiin materiaaleihin. Taiston kanssa olemme viettäneet paljon aikaa tunnistaen ja elävöittäen valokuvia, joiden määrä ei ollut ihan pieni. Nyt ne ovat hyvässä tallessa digitoituina Nuoperin arkistossa.

Nuorisotyön Senioriklubin (nykyisen Nuorisotyön Senioreiden) naiset saivat aikaan ihmeen uurastamalla uuden arvonimen Suomeen vuonna 2006. Kaksi ensimmäistä nuorisoasiainneuvosta olivat opetusministeriön päälliköt Taisto Kärkkäinen ja Olli Saarela. Tapahtumaa juhlistettiin myös Nuoperin Kerttu Varjo -seminaarissa, johon molemmat miehet Turussa osallistuivat. Nuorisoasiainneuvos Taisto Kärkkäinen oli siis monissa Nuoperin toiminnoissa mukana: perustamassa, ohjausryhmässä, kirjoittamassa, tietolähteenä, matkaseurana. Ministeriön järjestämässä perinnetapaamisessa Tallinnassa vuonna 2005 hän piti oman puheenvuoronsa Suomen ja Viron nuorisoyhteistyöstä ja sen tallentamisen tärkeydestä. Julkinen salaisuushan lienee, että maiden välinen nuorisoyhteistyö avasi monia avustusmahdollisuuksia meiltä Viroon ennen virallisten muodollisuuksien täyttymistä.

Yksi Nuoperin kirja-aihe syntyi Taiston ideoinnista. Siitä kertoo Sinikka ”Sinttu” Haapanen, yksi arvonimen uurastajista, Nuoperin 10-vuotisjuhlatoimintakertomuksessa: ”Alussa oli Taisto Kärkkäisen ajatus nuorisotyön kantavista merkityksistä! Ajatus synnytti kirjoitukset, joista painettiin kirja. Ilman Nuoperia ajatukset olisivat kyllä löytyneet puheiksi, mutta kirjan syntyminen näistä kokemusten, ilon ja aherrusten täyttämistä teksteistä olisi jäänyt unelmaksi.” Nuorisotyön mieli ja merkitys -teos täytti yhden Taiston nuorisotyön unelmista. Taisto itse täytti toiminnallaan yhden nuorisoalan unelman ollessaan perustamassa Nuoperia, jonka avulla lahjoittajien työelämän eetos tallentuu meidän kaikkien iloksi ja hyödyksi.

”Kun istuin eduskunnan lehterillä keväällä 1972 ja kuuntelin kuntien nuorisotyölain kolmatta täysistuntokäsittelyä, olin kuulevinani myös historian siipien suhinaa”, kirjoittaa Taisto Mieli ja merkitys -teoksen omassa osuudessaan vuonna 2009. Tätä historian suhinaa jatkamme Taiston hengessä ensi syyskuussa, kun juhlimme Nuoperin 20-vuotista taivalta Unelmien nuorisotyön eetos -otsikon alla.

 

Lämmöllä Taistoa muistaen,

Nuoperin Minna ja Terhi


Takaisin